Alegerea unei biciclete în detrimentul altor mijloace de transport poate fi un mod mai plăcut de a-ţi petrece timpul în trafic. În contextul în care sunt tot mai mulți participanți la trafic, alegerea unei biciclete în schimbul unui autoturism aduce în primul rând beneficii sănătății corpului.

În funcție de scopul utilizări, există multe tipuri de biciclete în comerț. Însă, odată cumpărată, găsirea unui spațiu pentru păstrare poate fi de multe ori o provocare. În ajutorul celor în cauză, vin aşa-numitele biciclete pliabile.

O astfel de bicicletă se poate plia şi deplia în doar câteva secunde. Odată pliată, se poate aşeza cu ușurință sub un pat, în spatele unui dulap sau chiar pe balcon atunci când spațiul locuinței este mic. În cazul unei locuințe situate la etaj, urcatul bicicletei pliabile este mult mai comod decât a unei biciclete normale, încape în lift sau poate fi urcată cu ușurință pe casa scărilor. După pliere, lungimea bicicletei se va înjumătăţii, dându-i astfel o formă compactă, ideală pentru depozitare.

Un alt avantaj este că bicicleta pliabilă este ușoară, confortabilă şi totodată rezistentă. Majoritatea au cadrul din aluminiu pentru un minim de greutate. Sunt dotate cu 3 sau 4 trepte de viteză ce reușesc să atingă viteze de până la 40 km/h.

Sunt potrivite pentru mediul urban, unde suprafața de rulare este dreaptă. Sunt folosite în general pe distanțe mici datorită diametrului redus al roţilor, iar efortul depus va fi mai mare decât în cazul unor biciclete cu roţi mai mari. Sunt ideale pentru naveta către serviciu, şcoală, sau pentru plimbările prin oraş şi pot susţine o greutate de până la 100 kilograme. Șaua şi ghidonul se ajustează în funcție de necesitate, putând fi folosită astfel atât de către cei mari, cât şi de către cei mici.

Furtul în cazul bicicletelor pliabile este redus faţă de cele obişnuite, din simplul motiv că se pot lua peste tot cu noi. Dacă nu există un loc special amenajat pentru parcare, se pliază suficient încât să încapă sub un birou.
Preţurile sunt pentru toate buzunarele, desigur cu cât este mai uşoară cu atât este mai scumpă.

Acestea ar fi cele mai relevante aspecte pe care trebuie să le avem în vedere atunci când achiziționăm o bicicletă. Calitatea componentelor conferă atât siguranță cât şi o perioadă mai lungă de utilizare.