Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri.

Si nu orice piesa intra in lumina reflectoarelor, pentru ca astazi vorbim despre uleiul de motor. Chiar daca sunt foarte multe piese pentru ATV care functioneaza intr-o armonie la nivel de milimetru, toate aceste lucruri nu ar functiona fara ulei de motor. Practic, fara un ulei de motor curat si care respecta normele, motorul isi va pune in miscare toate componentele fara sa aiba parte de lubrifiere. Un motor fara ulei va avea parte de frecarea pieselor care vor fi in contact direct, fier pe fier, iar in cateva sute de metri motorul poate fi distrus total.

Care sunt cauzele pentru care un motor poate ramane fara ulei?

Neschimbarea uleiului la timp este una din cele mai lente, dar sigure metode prin care poti omora un motor. Odata cu trecerea timpului si calitatea uleiului scade, proprietatile de lubrifiere se subtiaza iar depunerile de mizerie ajung sa contamineze uleiul. Daca este neschimbat suficient de mult timp, acesta poate contamina intreg motorul, provocand daune ireversibile.

Scurgerile de ulei pot fi o alta cauza la care trebuie sa fii atent. Mai ales atunci cand vorbesti despre piese pentru ATV, piese care sunt predispuse la lovituri si la daune de fiecare data cand pleci pe drumul forestier.

La cat timp se schimba uleiul pentru ATV?

Spre deosebire de un autoturism, functionarea unui ATV nu se masoara in numarul de kilometri parcursi, ci in numarul de ore de functionare pentru ca de multe ori vitezele de deplasare sunt mult prea mici pentru a fi relevante iar distantele sunt scurte, dar intense si presarate cu provocari.

In functie de modul in care este exploatat ATV-ul, uleiul trebuie schimbat la fiecare 15-100 de ore de functionare sau 1500 de km(chiar si mai putin, daca panta plina de noroi s-a incapatanat si s-a opus cat a putut rotilor tale).

  • Pentru exploatare in regim de curse se recomanda schimbarea uleiului la fiecare 15-25 de ore de functionare;
  • Pentru exploatarea in regim sportiv se recomanda schimbul la fiecare 50 de ore;
  • Pentru exploatarea in ritm normal se recomanda schimbul la fiecare 100 de ore de functionare.

Iar daca nu mai stii cat timp a trecut de la ultimul schimb, poti verifica intotdeauna uleiului atat dupa volum cat si dupa culoare. Cu cat e mai negru, cu atat e mai invechit.

Ce ulei de motor sa comand pentru al meu ATV?

ulei de motor pentru ATVNu exista raspuns universal valabil atunci cand vine vorba despre cele mai bune piese pentru ATV sau despre cel mai bun ulei.

Tot ce pot spune este ca intotdeauna uleiul trebuie schimbat la timp si trebuie sa se foloseasca uleiul de o vascuozitate ce este recomandata de catre manualul ATV-ului. In general se foloseste ulei de tip 10W-30 (foarte subtire), 10W-40 (majoritatea motoarelor folosesc acest tip de ulei) si 15W-40 (foarte gros).

Daca esti in dubii, cu siguranta poti intreba pe internet sau poti consulta manualul ATV-ului. Sau poti suna la orice magazin online specializat pe piese pentru ATV si vei afla raspunsul in cel mai scurt timp.

Ce se poate intampla daca folosesc un tip gresit de ulei?

Daca uleiul este prea gros pentru motorul tau, atunci ai sanse mari ca motorul sa nu mai porneasca la temperaturi scazute. Iar daca ai un ATV, probabil ca vrei sa il scoti la treaba acum in sezonul rece. Daca uleiul este prea subtire atunci nu va putea asigura lubrifierea adecvata si va fi “mancat” de catre motor cu acelasi apetit cu care eu as manca un meniu traditional, undeva la o cabana pe Rarau, in orice anotimp al anului.

Ce mai trebuie sa stiu despre schimbul de ulei?

Sa recapitulam: Uleiul trebuie schimbat la timp, intervalul de schimb se masoara in ore si nu neaparat in kilometri si trebuie folosita norma corecta de ulei. Dar aceasta este doar o etapa a mentenantei unui ATV, trebuie sa ai in vedere si de restul pachetului de piese pentru ATV ce au nevoie de grija: Filtre de aer si de ulei, uleiul diferential, uleiul pentru cutia de transmisie si multe altele.

Dar toate acestea au nevoie de un articol separat intrucat sunt subiecte la fel de stufoase. Scopul articolului de astazi a fost sa ofera cateva informatii despre uleiul de motor si sper ca si-a indeplinit obiectivul cu succes!