Pentru unii oameni, călătoriile înseamnă doar confort. Iar acest confort constă în posibilitatea de a călători cu mașina. Starea actuală a rețelei rutiere europene vă permite să faceți acest lucru cu mașina fără niciun fel de impediment, confortabil și rapid.

Ce este o vinieta de trafic în Republica Cehă și tipurile sale

O trăsătură caracteristică a rețelei rutiere europene este reprezentată atât de drumurile gratuite, cât și de cele cu taxă. Drumurile publice sunt gratuite, sunt deschise tuturor vehiculelor, dar călătoria pe ele va fi mai lungă, însă Europa are și o rețea dezvoltată de drumuri cu taxă.

Pentru turiștii care călătoresc cu vehicule proprii sau închiriate, este recomandabil să obțină un permis de circulație, cunoscut sub numele de „vignetă”. Autovehiculele sunt scutite de taxe de drum, iar toate celelalte vehicule care doresc să folosească drumurile cu taxă trebuie să plătească o taxă.

Este posibil să se achiziționeze „vinietele”:

  • la oficiul poștal ceh;
  • la un chioșc de autoservire.

Perioada de valabilitate a unei viniete variază între zece zile și un an. Dacă vă planificați călătoria din timp, puteți cumpăra certificatul cu trei luni înainte.

Tariful „Green Price” este disponibil pentru vehiculele care utilizează gaz natural sau biometan.

 Verificarea vinietei cehe

Poliția verifică disponibilitatea și valabilitatea vinietelor cu ajutorul unui sistem de camere video pe autostrăzi. Atât staționare, cât și mobile. În cazul în care se stabilește că vehiculul nu se află pe lista vehiculelor scutite de taxă, riscați o amendă de până la 20 000 CZK.

De asemenea, sunt verificate și vehiculele exceptate. În cazul în care se stabilește că dreptul de a nu plăti taxa de drum a fost deturnat, amenda este de până la 100.000 de coroane. Un șofer care nu depune o petiție sau nu notifică în termen de 10 zile de la încetarea dreptului de a nu plăti taxe este amendat cu până la 5 000 de coroane.