Cafeaua și locul ei în economia mondială

de | sept. 18, 2018 | Diverse

În prezent cafeaua este consumată aproape în fiecare țară, fiind o marfă deosebit de importantă atât pentru producători, cât și pentru consumatori.

Pe piața mondială cafeaua se situează pe locul doi, după petrol, în privința importanței economice și alături de oțel și cereale, printre materiile prime de export cele mai valoroase, situația economică a multor țări producătoare de cafea depinzând aproape în întregime de exportul acesteia. Cele mai importante piețe de negociat ale cafelei se află la New York și Londra.

Prețul cafelei diferă mult, în funcție de cerere și ofertă și este în mod continuu influențat de factori cum ar fi modificările de climă, evenimente politice, calitate, volumul producției de cafea.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. În anul 2014, statisticile arătau că, în lume, se serveau aproximativ 1,4 miliarde de căni de cafea pe zi. Consumatorii cei mai importanți sunt: SUA, Germania, Franța, Japonia și Italia.

Finlandezii consumă anual 12,2 kilograme de cafea de persoană, danezii 9,4 kilograme, norvegienii 9,3 kilograme, suedezii 8,3 kilograme, germanii 7,4 kilograme italienii 5,6 kilograme, francezii 5 kilograme iar brazilienii 4,7 kilograme.

În România, consumul de cafea este de circa 2 kg pe cap de locuitor în fiecare an, ceva mai puțin decât media europeană de 3 kg pe cap de locuitor.

Cei mai importanți producători de cafea

1. Brazilia

Boabele de cafea cultivate în această țară sunt cunoscute pentru calitatea ridicată, aciditatea scăzută, tăria moderată și gustul ușor amărui ciocolatos. Cele mai cunoscute soiuri de cafea sunt Bourbon, Typica, Caturra și Mundo Novo, folosite pentru obținerea unor amestecuri de cafea expresso de cea mai bună calitate, folosind si un expresor cafea de calitate bineinteles.

2. Columbia

Este cea mai cunoscută țară producătoare de cafea datorită brandingului extrem de eficient. În această țară plantațiile de cafea sunt mai degrabă fragmentate, situate în partea de nord a munților Anzi. Cafeaua cultivată aici este cunoscută pentru gustul mătăsos și senzația cremoasă, precum și pentru aroma blândă și tăria moderată.

3. Costa Rica

Datorită condițiilor climatice excelente pentru creșterea arbuștilor de cafea, Columbia produce unele dintre cele mai bune boabe de cafea din lume. Plantațiile de cafea situate la mare altitudine produc o cafea cu gust curat și luminos, aromă fructată și aciditate crescută.

Cele mai cunoscute zone din Costa Rica unde se găsesc plantații de cafea sunt Tarrazu, Tres Rios, Heredia și Alajuela.

4. Etiopia

Etiopia este locul nașterii cafelei arabica. Aici, triburile încă mai recoltează boabe de pe plantații sălbatice de arbuști de cafea. În partea de est a Etiopiei crește soiul de cafea cunoscut sub numele de Harrar, caracterizat prin aroma subtilă de vin și notele fructate de afine, iar în partea de est soiul Gimbi, cu aceleași note asemănătoare vinului întâlnite și la soiul Harrar, însă cu o aromă mult mai echilibrată.

5. Jamaica

Cafeaua jamaicană este destul de puțin răspândită în lume și destul de scumpă având în vedere cantitățile reduse în care este produsă. Totuși, gustul este unul inconfundabil, cu o aromă proaspătă, cu iz de ploaie și pământ.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]