Procesul de inflamare este de fapt un raspuns al organismului la actiunea vatamatoarea a unor factori externi, cum ar fi arsuri sau raniri. Inflamarea se traduce prin umflaturi, dureri, inrosiri si caldura. Daca luam ca exemplu roseata ea isi are cauza in aportul suplimentar de sange in zona afectata de agresiuni. Cele mai mici vase de sange, capilarele, de obicei permit schimbul intre tesut si sange de apa si molecule. La aparitia inflamatiilor, umflatura este cauzata de presiunea pe peretii capilarelor care nu mai permit schimbul de apa si molecule intre tesut si sange. Presiunea umflaturii si nervul afectat cauzeaza durerile, ce pot avea intensitati diferite. In activitatea de zi cu zi a medicilor inflamatiile sunt printre cele mai intalnite probleme. Din pacate in afectiuni cum ar fi artritele, procesul inflamator este singurul inteles. Planta aloe vera oate fi un raspuns in tratamentul acestor afectiuni.

Uzual, artrita reumatoida se poate trata numai cu medicamente antiinflamatoare, la care se pot adauga steroizi (cortizon). Pana acum se credea ca acestea poseda calitatile necesare de a domoli intensitatea procesului inflamator. Realitatea a dovedit insa de-a lungul timpului ca ele nu fac nimic pentru a ajuta zona respectiva. Nu numai ca s-a constatat ca nu ajuta cu nimic artrita reumatoida, dar din pacate nu fac decat sa provoace diverse efecte negative cresterea sensibilitatii pielii in zona afectata, invinetiri, precum si osteoporoza. Aici, aloe vera are o actiune ce se aseamana cu cea a steroizilor, dar prezinta si doua avantaje ce nu pot fi ignorate. Primul avantaj in folosirea aloei vera este ca nu prezinta efecte secundare. Al doilea avantaj ar fi ca ingrijeste zona respectiva si are capacitatea de a “stinge focul”. Un produs excelent pentru tratarea inflamatiilor este Aloe Heat Lotion.

Aloe vera daca este folosita in tratarea inflamatiilor, poate reduce semnficativ timpul dedicat tratamentului, datorita capacitatii ei de a elimina bacteriile, dovedindu-si calitatile sale antivirotice, antibacteriene si antibiotice. Datorita capacitatilor sale keratolitice si de patrundere profunda a pielii inlatura reziduurile ce pot fi toxice pentru organism, inlatura tesuturile moarte si stimuleaza buna circulatie a sangelui.