Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti poate intari inima si plamanii, precum si musculatura.

In plus, poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu artrita. Efectele sunt similare cu ale inotului, care reduce semnificativ durerile articulare, rigiditatea si limitarile fizice. Mersul pe bicicleta, in aer liber, spre deosebire de pedalatul la interior, ofera unele avantaje semnificative. In primul rand, in loc sa te concentrezi pe pedalat, vei putea sa te concentrezi pe peisaj, sa simti lumina soarelui, si sa respiri aer curat. Petrecerea timpului liber in natura este un cunoscut antidepresiv.

Alte beneficii fizice ale ciclismului, pentru persoanele cu osteoartrita, includ:

1. Imbunatateste sanatatea generala

Ciclismul este o activitate aerobica ce intareste organismul, imbunatateste somnul, creste nivelul de energie si iti imbunatateste calitatea vietii.

2. Creste productia de hormoni ai fericirii

Exercitiile fizice sunt asociate cu o productie mai ridicata de endorine, care te vor ajuta sa te relaxezi si sa te simti mai bine, dar care atenueaza si durerile, pentru ca analgezice naturale pentru organism.

3. Te ajuta sa iti mentii greutatea sub control

Cresterea brusca in greutate poate agrava artrita, exercitand o presiune crescuta asupra articulatiilor genunchilor, gleznelor, si soldului. Ciclismul ajuta la arderea caloriilor si cresterea masei musculare. O masa musculara dezvoltata arde mai multe calorii, chiar si dupa incheierea unei sesiuni de pedalat.

4. Imbunatateste echilibrul si coordonarea

Zona ta core, care include toti muschii trunchiului, trebuie sa fie incordata pentru a-ti mentine corpul stabil si in echilibru, cu centrul de greutate deasupra bicicletei, astfel incat sa nu te rastorni. De asemenea, partea inferioara si cea superioara a corpului trebuie sa lucreze in armonie pentru a te mentine in pozitie verticala. Toate acestea contribuie la consolidarea abilitatilor de coordonare si a echilibrului.

5. Intareste musculatura din partea inferioara a corpului

Mersul pe bicicleta dezvolta musculatura la nivelul gambelor, coapselor, feselor, mai ales daca urci dealuri cu bicicleta.

Cum sa incepi sa mergi regulat pe bicicleta

In primul rand, este o idee buna sa mentionezi doctorului tau ca vrei sa mergi regulat pe bicicleta, in special daca suferi de boli cardiovasculare sau alte probleme de sanatate. Unele medicamente pe care le-ai putea lua iti pot impacta abilitatea de a merge in siguranta pe bicicleta. Odata ce ai acordul medicului, orienteaza-te catre o bicicleta pe care sa te simti confortabil – o bicicleta de oras sau una pliabila, daca ai nevoie sa o depozitezi in spatii mici.

Daca ai dureri in zona gatului, soldurilor sau in partea inferioara a spatelui, s-ar putea sa preferi o bicicleta cu ghidon inalt pentru a sta mai drept in sa.

Prioritizeaza siguranta – poarta casca de protectie si evita pedalatul seara sau noaptea, mai ales daca nu ai lumini pe bicicleta.