Muşeţelul, sau romaniţa, aşa cum mai i se mai spune din bătrâni, este un izvor de sănătate pentru corpul uman. Are beneficii excepţionale atât la nivel intern, cât şi asupra pielii. Femeile pot folosi ceai de muşeţel sau infuzie mai ales pentru ameliorarea durerilor şi tulburărilor menstruale.

Muşeţelul în cosmetică
Florile de muşeţel sunt un miracol al naturii pentru cosmetica modernă. Au efect de stimulare şi regenerare a ţesuturilor pielii, precum şi proprietăţi de hidratare şi cicatrizare a pielii.

Se pot folosi în toate tipurile de ten, dar mai ales la vindecarea pielii iritate şi înroşite, sau a tenurilor uscate şi grase. Se aplică infuzia de muşeţel pe zonele afectate sub formă de comprese. Pentru ten gras, se pot face băi de aburi din 2 linguriţe de flori la o cană cu apă clocotită. Ceaiul de muşeţel are mutiple beneficii și este un leac natural şi pentru păr: hrăneşte scalpul, întăreşte firul şi îi dă reflexe blonde.

Infuzia de muşeţel este foarte des folosită la tratarea durerilor de stomac. Cu muşeţel se pot vindeca ulcerele gastrice şi bolile de stomac, colitele şi inflamaţiile căilor urinare. Nu faceţi ceaiul prea concentrat, pentru că va produce efecte adverse: iritare a stomacului, diaree şi vomă.

În răceală şi gripă, muşeţelul face cu adevărat minuni. Se recomandă în acest caz inhalaţia cu muşeţel şi opţional în combinaţie cu salvie, ulei de eucalipt şi gălbenele. Este cel mai rapid remediu contra secreţiilor nazale abundente şi a febrei.

Florile de muşeţel aduc multe beneficii femeilor, întrucât se poate folosi şi pentru sălături vaginale, mai ales în combinaţie cu gălbenele, coadaşoricelului, pelin şi traista ciobanului.

Cum se culege muşeţelul
Florile de muşeţel se culeg la amiază, pe soare. Se usucă apoi la umbră, întinse în strat subţire pe o hârtie albă (fără text, căci florile pot prelua din toxicitatea cernelii). Se mai întorc din când în când pentru a nu transpira sau mucegăi. Florile de muşeţel se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie. Dacă nu ai de unde să culegi romaniţa, o poţi procura de la magazinele naturiste sau din piaţă.