Organismul uman este un mecanism complex care ne poate trimite semnale legate de starea de sanatate, carora ar trebui sa le acordam mare atentie. Culoarea limbii, de exemplu, poate fi un bun indicator pentru diverse afectiuni, asa ca nu ar strica sa-ti controlezi corpul din cand in cand si sa faci o vizita medicului daca ceva pare a fi in neregula. Va prezentam in continuare o lista a catorva semnale, ce pot indica anumite afectiuni mai mult sau mai putin serioase:

Ai limba rosie

Daca limba e de un rosu aprins, este posibil sa ai o deficienta de vitamina B12. Aceasta vitamina are un rol esential in a determina celulele rosii sa transporte oxigen prin organism si are un rol vital in mentinerea bunei functionari a creierului.

Ai pete albe pe corp

Cand celulele care produc pigmenti mor, apar pete care seamana ca textura cu pielea din jur, insa sunt de culoare alba. Aceasta boala autoimuna poarta nummele de vitiligo, iar primele semne pot aparea pe buze, pe maini sau picioare, la subtrat, pe nari sau chiar pe scalp.

Coate, genunchi, maini si picioare galbele

Aparitia de umflaturi moi, de culoare galbena, pe corp, in special pe coate, genunchi, maini si picioare – poate indica un nivel periculos de mare de colesterol si deci un risc crescut de probleme cardiovasculare, boli de inima si atac cerebral. Aceste umflaturi nedureroase pot sa varieze de la dimensiuni foarte mici pana la 7-8 cm in diametru si sunt de fapt depozite de grasime care se aduna sub piele.

Gatul, subratul si zona inghinala negre

Acele pete negre care apar la subrat, in zona gatului si zona inghinala indica, cel mai probabil, prezenta unei afectiuni cunoscute sub numele „acanthosis nigricans”. Dezvoltarea acestei boli a pielii se face treptat, de-a lungul unei perioade lungi de timp, iar boala este mult mai comuna in randul persoanelor supraponderale sau obeze si poate chiar indica un diabet de tip 2. Cercetatorii cred ca rezistenta la insulina „chinuie” celulele si determina ingrosarea pielii si innegrirea pigmentului.

Unghiile maro

Dungile verticale inchise la culoare (in general sunt maro, insa pot fi si albastre sau negre) care se intrevad de sub unghie – in special la degetul mare de la mana sau de la picior – pot fi un tip de melanom. Daca sunt descoperite din timp, melanoamele maligne pot fi tratate usor, asa ca mergi de urgenta la medic daca observi ceva neobisnuit pe unghii.

Acestea sunt cateva semne simple, care ar trebui verificate, bineinteles, de un medic specialist pentru o diagnosticare corecta a problemei. Va invitam sa ne vizitati si pe obliquemagazin.ro pentru alte subiecte interesante despre sanatate si nu numai.