saltea-180x200A sosit timpul sa schimbi (sau sa cumperi) salteaua? Dar cum te orientezi in complexitatea diversitatii de oferte? Te ajutam noi!

Pentru a alege o saltea noua trebuie sa tii cont, inainte de toate, de mai multi factori. Iti trebuie un single sau o matrimoniala? Cu o structura rigida sau medie? Antialergica sau climatizata? ( Este bine sa citesti un articol despre acarieni inainte de a lua o astfel de decizie) Din latex, viscoelastic sau cu arcuri independente? Nu este o regula absoluta: totul depinde de exigentele tale.

Exista multe masuri pentru saltele, pentru a se adapta oricarui pat. Masoara, deci, somiera pe care vei sprijini salteaua, pentru a sti marimea de care ai nevoie. Aminteste-ti ca salteaua trebuie sa se adapteze perfect patului, fara a iesi din perimetrul acestuia. Si inaltimea este un parametru ce trebuie luat in considerare. In general saltelele inalte (23-30 cm) sunt cele mai bune. Tine cont si de faptul ca pe o saltea mai inalta lenjeria de pat mai veche se va adapta putin mai dificil.

Daca salteaua este din latex sau din spuma de poliuretan, trebuie sa aiba o grosime de cel putin 12 cm si o densitate structurala de cel putin 60kg/m3 pentru latex si de 35-40 kg/m3 pentru poliuretan.

Single sau matrimonial? Daca patul tau este matrimonial, ai doua optiuni: sa achizitionezi o unica saltea dubla sau doua single. Si in acest caz, alegerea depinde de tine: daca partenerii sunt de greutati diverse si exigente inconciliabile, se prefera cumpararea a doua saltele single de tipuri diverse, dar evident de aceeasi inaltime. Salteaua unica este mai uniforma si mai confortabila la centru.

Elasticitatea saltelei indica gradul acesteia de a ceda si se raporteaza la greutatea corporala a utilizatorului. Persoanelor mai robuste se consiliaza o saltea mai rigida (care devine indispensabila atunci cand masa corporala depaseste 100 de kilograme, si se poate adapta chiar si unui partener mai lejer); cine are o greutate normala poate prefera o elasticitate medie. Cei care au o varsta mai avansata pot prefera o saltea mai moale, pentru a nu suprasolicita articulatiile.

O saltea confortabila trebuie sa fie moale la suprafata, dar rezistenta la compresie.

Daca prima ta problema este o puternica alergie la acarieni, vei alege fara nici o indoiala o saltea antialergica, fie cu o husa detasabila din fibre sintetice cu tratament antiacarieni (chiar daca trebuie sa platesti niste bani in plus). Daca insa te preocupa mai mult confortul din timpul schimbarilor stagionale, alege o husa climatizata: lana pentru lunile reci, bumbac si in pentru cele calde.