Corpul adăpostește deșeuri și toxine care sunt eliberate prin urină, fecale, transpirație, respirație și piele. Organismul le detoxifică cât de repede poate, dar uneori nu poate ține pasul și are loc acumularea de toxice, însă acesta rebuie curățat pentru a funcționa corect. Detoxifierea organismului nu este doar pentru vindecarea bolilor, ci și pentru menținerea sănătății.

Importanța detoxifierii

Detoxifierea este adesea necesară deoarece corpul uman nu poate elimina toate deșeurile și toxinele de la sine. Organismul se detoxifică în mod natural prin ficat și rinichi, dar nu este întotdeauna suficient pentru ca acesta să facă față tuturor toxinelelor cu care venim zilnic în Toxinele pot proveni din alimente, uneori și din apă, iar din aer avem de-a face în special cu poluarea și nu numai. O cură de detoxifiere constă într-o dietă sănătoasă, completată cu suplimente alimentare.

Diferitele tipuri de detoxifiere 

Diferitele tipuri de detoxifiere includ curățarea colonului cu apă și postul. Curățarea colonului este un proces prin care scaunul și alte deșeuri sunt îndepărtate din colon. Acest lucru se face prin utilizarea de laxative sau clisme pentru a elimina materialul rezidual. Se poate face și prin consumul de ierburi naturale, care au proprietăți laxatitive, precum frunzele de senna.

Curățarea toxinelor cu ajutorul apei implică un consum mai mare de apă pentru a elimina toxinele din organism. Postul este un alt tip de detoxifiere pe care oamenii îl folosesc pentru a-și curăța organismul de toxine. Fastingul, ca și alte detoxificări, poate ajuta la menținerea și îmbunătățirea funcției organelor, a răspunsului imunitar și a nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge. Cu toate acestea, postul este mai intens decât alte tipuri de detoxifiere, deoarece acesta constă în a nu consuma niciun aliment sau băutură calorică pentru o anumită perioadă de timp.

Colagenul – rolul lui în detoxifiere

Colagenul este o componentă esențială a articulațiilor și ligamentelor, pielii, unghiilor și părului. De asemenea, ajută organismul să regleze inflamația. Despre colagen, se poate afirma că este cea mai abundentă proteină din organism și cea care conferă pielii elasticitate, contribuind la frumusețea pielii. Este firesc ca un organism să producă mai puțin colagen pe măsură ce se înaintează în vârstă. Este posibil să observați că apar riduri, piele lipsită de tonus sau căderea părului. Suplimentele de colagen pot fi luate pentru a oferi pielii, părului și unghiilor mai multă elasticitate și un aspect vizibil îmbunătățit.

În afara beneficiilor pe care colagenul le are asupra pielii, acesta este recomandat să fie inclus în curele de detoxifiere. Metabolismul corpului nostru include conversia proteinelor în aminoacizi. Acești aminoacizi, combinați cu alți nutrienți, sunt folosiți pentru a produce colagen – una dintre cele mai abundente proteine din corpul nostru. Colagenul este important pentru detoxifiere, deoarece are rolul de a preveni acumularea de toxine și alți agenți dăunători organismului. Două componente majore care alcătuiesc colagenul sunt hidroxiprolina și glicina. Cea dintâi este un aminoacid folosit pentru a oferi mușchilor un suport flexibil pentru protecția împotriva rănilor de tragere sau rupere. Glicina ajută la neutralizarea acizilor din stomac care pot irita mucoasa stomacului și pot cauza ulcere sau alte probleme în această zonă a corpului.

Nu există alimente care să conțină cantități semnificative de colagen. Cu toate acestea, există multe modalități de a completa cu această proteină vitală, inclusiv prin produse de îngrijire a pielii, cum ar fi cremele hidratante sau măștile, dar și prin administrarea suplimentelor cu colagen. Sănătatea țesuturilor noastre conjunctive depinde de colagen, care reprezintă, de asemenea, aproximativ 30% din toate proteinele din corpul nostru.