Osteocondroza cervicală: simptome, semne și măsuri de prim-ajutor

de | mai 2, 2022 | Sanatate

Uneori avem obiceiul de-a considera că disconfortul și durerea persistentă la nivelul gâtului, crepitațiile sau senzațiile neplăcute în partea superioară a spatelui sunt cauzate de oboseală sau de un program încărcat. Dar, de fapt, ansamblul acestor simptome ar putea indica dezvoltarea osteocondrozei cervicale – o afecțiune serioasă care poate duce la înrăutățirea calității vieții. Mai multe informații despre modul depistării acestei afecțiuni, ce semne caracteristice să căutați și cum să vă ajutați, puteți găsi consultând acest articol.

 Cauzele osteocondrozei cervicale

Cu toate că oamenii de știință au realizat sute de studii, și adevăratele cauze ale acestei afecțiuni nu au fost identificate pe deplin, totuși există factori care favorizează în mod direct riscul de a dezvolta osteocondroză cervicală. Iată câțiva factori:

  •  stil de viață sedentar (activitate fizică redusă, muncă de birou);
  •  suprasolicitarea coloanei vertebrale (poate fi întâlnită la hamali, sportivii profesioniști, maeștrii din industria frumuseții);
  •  stres și spasme musculare (cauzate de rigiditate și încordare a corpului sau în urma unor patologii interne);
  • postura incorectă;
  • modificări degenerative legate de vârsta înaintată și osificarea;
  •  factorii genetici.

Factorii respectivi de declanșare se aplică fiecărei persoane moderne și absolut cu toții facem parte din zona de risc, de aceea ar trebui să fim mai grijulii și mai atenți la sănătatea noastră.

Simptomele osteocondrozei cervicale

 Este important să se poată distinge între oboseala gâtului și a părții superioare a spatelui, după o perioadă îndelungată petrecută la calculator, și simptomele dezvoltării osteocondrozei. Astfel, în caz de oboseală, disconfortul dispare rapid, iar organismul își recapătă mobilitatea normală în decurs de câteva ore.

Însă în cazul prezenței osteocondrozei se generează rigiditate în mușchi și articulații și se îngreunează mișcarea. Terminațiile nervoase ajung să fie afectate, ceea ce provoacă dureri pulsatile și senzație de furnicături la nivelul extremităților. Adesea, cauza osteocondrozei se datorează osificării legate de vârstă, rigidității musculare, ridicării greutăților în mod regulat sau excesului de greutate. Atunci când simțiți disconfort, consultați imediat un medic calificat pentru stabilirea unui diagnostic exact. 

Terapia și măsurile de prevenire 

În stadiile incipiente, afecțiunea poate fi tratată fără medicamente prin aplicarea metodelor de exerciții terapeutice. Complexele de exerciții fizice special concepute ajută la recuperarea mobilității și la îmbunătățirea tonusului muscular. Medicii recurg, de asemenea, la corsete care acționează benefic asupra posturii persoanei.

În cazul în care osteocondroza a evoluat în al doilea sau al treilea stadiu, în terapie vor fi incluse administrarea medicamentelor și a suplimentelor nutritive. De asemenea, medicii recomandă adesea geluri topice, cum ar fi Depanten, în scopul deminuării simptomelor și a inflamației. 

Depanten: remediu pentru ameliorarea durerilor de articulații

Depanten – un gel cu efect local de răcire pentru ameliorarea rapidă a durerilor de articulații. Remediul este eficient pentru entorse, contuzii, artrită, artroză, reumatism și dureri de spate. Gelul acționează nu doar asupra ameliorării simptomelor, ci și asupra atenuării inflamației și poate fi utilizat atât pentru tratament, cât și pentru profilaxie în cazul persoanelor care prezintă risc. 

Eficacitatea gelului Depanten se datorează combinației de ingrediente active naturale din compoziția acestuia. Extractul de arnica montana, cu conținut bogat în flavonoide, posedă proprietăți antiinflamatorii și analgezice. Extractul de mentă exercită o ușoară acțiune antiseptică, are efect răcoritor asupra pielii și, de asemenea, acționează ca anestezic local. Uleiul esențial de eucalipt împiedică dezvoltarea bacteriilor, are efect răcoritor asupra pielii și a membranelor mucoase. Iar uleiul de camfor generează dilatarea locală a vaselor sanguine și ca rezultat se creează o senzație de căldură și relaxare la nivelul articulațiilor afectate.

Indiferent de tipul de durere a articulațiilor este necesar să nu o ignorați și să o lăsați să dispară de la sine. Intervenția promptă și eficientă poate readuce bucuria mișcării în viața dvs. 

Te-ar mai putea interesa si....

Ciclismul cand suferi de osteoartrita

Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]