Ce trebuie sa stiti despre osteodensitometrie?

Osteodensitometria reprezinta o metoda clinica auxiliara prin care se masoara densitatea minerala a sistemului osos. Prin aceasta tehnica moderna este posibila determinarea cu usurinta a rezistentei osoase. Osteodensitometria este folosita frecvent pentru depistarea osteoporozei si pentru urmarirea evolutiei bolii si a eficientei tratamentului.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boala ce se caracterizeaza prin pierderea masei osoase, oasele devenind slabe si fragile, mult mai vulnerabile la fracturi fata de oasele sanatoase. O pierdere moderata a masei osoase reprezinta un proces normal ce apare odata cu inaintarea in varsta, dar demineralizarile osoase semnificative reprezinta o patologie grava.

osteodensitometrie

Cele mai afectate regiuni sunt soldurile, extremitatile si coloana vertebrala. Osteoporoza este o boala ce nu prezinta simptome si manifestari specifice si evidente, pacientii constandand problema doar in momentul in care demineralizarea osoasa a ajuns in stadii grave si apar fracturile. Pentru evitarea acestui lucru si mentinerea sanatatii oaselor, investigatiile regulate de osteodensitometrie sunt esentiale.

Investigatia de osteodensitometrie este una sigura si rapida

Investigatia de osteodensitometrie utilizeaza raze X, dar acest lucru nu este un motiv de ingrijorare. Medicii stiu intotdeauna ce cantitate de raze X este sigura, astfel ca organismul dumneavoastra nu va fi afectat. Aceasta este o tehnica non-invaziva, nedureroasa si foarte rapida, astfel fiind atraumatica pentru pacient.

Cand este indicat sa va faceti o astfel de analiza?

Se recomanda ca investigatiile de osteodensitometrie sa se realizeze in mod regulat, frecventa crescand pentru persoanele aflate in categoriile de risc. Femeile trecute de varsta menopauzei sunt mai predispuse la a suferi de osteoporoza, asa ca se recomanda realizarea unei analize de osteodensitometrie in fiecare an pentru femeile cu varste cuprinse intre 45 si 60 de ani. In cazul femeilor cu varsta de peste 60 de ani, indicat ar fi ca aceasta sa se realizeze la fiecare 6 luni.

Tine osteoporoza la distanta, vino la RomGerMed!

La Clinica Medicala RomGerMed va puteti realiza analize de osteodensitometrie pentru depistarea timpurie a problemelor sistemului osos.

Pentru mentinerea sanatii oaselor, este foarte important sa aveti o dieta echilibrata, bogata in alimente ce contin calciu. De asemenea, pentru o buna absorbtie a calciului, este important sa aveti si un aport de vitamina D3. Aceasta vitamina se poate obtine fie din alimentatie, fie prin expunere la soare. Sportul in aer liber este o alta modalitate eficienta de a va mentine sistemul osos sanatos. Tine la sanatatea ta!