Colagenul este unul dintre suplimentele foarte populare și din ce în ce mai utilizate. Colagenul ajută buna funcționare a mușchilor, oaselor, articulatiilor, cartilajului, tendoanelor sau inimii si in special a aparatului locomotor.

Cu toate acestea, efectul benefic al colagenului nu constă doar în efectul său asupra sistemului musculo-scheletic. De asemenea, mai mult de 60% din colagen se regaseste în piele și prin urmare, este un factor indispensabil pentru sanatatea acesteia.

Piața suplimentelor alimentare conține nenumărate produse pentru articulatii care conțin acest ingredient activ, așa că astăzi ne vom concentra asupra modului in care trebuie sa alegeti colagenul potrivit. Daca vreti sa descoperiti toate proprietatile acestei proteine, va invitam sa cititi articolul Colagen lichid: ce este si care sunt beneficiile acestuia?

Ce este colagenul?

Colagenul este o proteină insolubilă în apă care reprezintă elementul de bază al țesuturilor conjunctive din corp. Colagenul reprezintă aproximativ 10% din corpul nostru și este cel mai abundent în ligamente, cartilaj, oase (articulații) și piele.

Tipuri de colagen:
Colagenul este divizat în mai multe tipuri. Cele mai importante sunt:

Tipul I – cel mai comun tip, care este conținut în oase (articulații), tendoane și piele
Tipul II – este conținut în cartilaj
Tipul III – este conținut în principal în piele, mușchi și oase, unde servește ca ajutor în leziuni
Tipul V – este conținut în căptușelile vasculare

Factori care afectează negativ niveul de colage:

 • Stres excesiv
 • Bolile autoimune
 • Vârsta – nivelul scade odată cu înaintarea în vârstă.
 • Fumatul – reduce vindecarea rănilor.
 • Consumul excesiv de zahăr – zahărul afectează capacitatea de refacere a colagenului.
 • Deficitul de vitamina C.
 • Expunerea la soare – radiațiile ultraviolete reduc producția de colagen.

În plus, producția de colagen scade odată cu vârsta și este influențată de o serie de factori externi. Acesta este unul dintre motivele pentru care colagenul trebuie furnizat organismului din suplimentele alimentare de calitate. Colagenul este cel mai bine utilizat de organism în fragmente mici. De aceea vorbim despre colagen hidrolizat sau peptide de colagen. In aceste forme, colagenul este ușor accesibil organismului. Comanda colagen pentru articulatii de la Sam Distribution.

Colagenul diferă de proteina clasică în principal prin compoziția aminoacizilor individuali. Colagenului îi lipsește aminoacidul esențial Triptofan, pe care organismul nu îl poate produce singur, pe de altă parte, conține cantități mari de aminoacizi glicină, hidroxiprolină și hidroxilizină. Astfel, colagenul nu poate înlocui proteina clasică.

Distribuția colagenului în funcție de origine:

După cum am menționat deja, colagenul aparține proteinei de origine animală și poate fi clasificat în 3 categorii.

 • Colagen din porc
 • Colagen din carne de vită
 • Colagen din pește marin

Dintre aceste 3 tipuri de colagen, am fi înclinați să alegem colagenul de pește, care, datorită unei metode speciale de hidroliză, reține spectrul aminoacizilor, dar sub ipoteza unor lanțuri mai scurte. Pur și simplu, această metodă de tratament determină o mai bună absorbție a colagenului și rezultate mai eficiente în acționarea asupra articulațiilor și a pielii.

De asemenea, colagenul bovin și porcin nu este rău, dar este necesar să alegeți întotdeauna colagen hidrolizat (colagen lichid cu peptide). Hidroliza asigură clivajul lanțurilor de aminoacizi și astfel crește absorbția și sinteza colagenului.

Baza unei lupte reușite împotriva durerilor articulare este colagenul hidrolizat (colagen cu peptide). Colagenul nativ ar putea fi descris ca o formă de colagen de bază insolubilă în apă, care este foarte greu de absorbit de corpul nostru.

Colagenul este important pentru:

 • Ajuta la funcționarea corectă a aparatului locomotor
 • Este indicat pentru unghii mai ferme
 • Lupta impotriva durerilor articulare
 • Benefic pentru o piele din ce în ce mai frumoasa

Atunci când utilizați colagen, folositi un supliment de vitamina C, deoarece ii creste absorbția.