Care sunt rolurile unui notar in divort?

de | mart. 21, 2021 | Servicii

Notarul este un functionar public care exercita o profesie liberala. Un notar autentifica legal actele si le confera forta probanta (origine, continut si data) sau forta executorie (hotarare definitiva), garantand in acelasi timp securitatea lor juridica.

In principiu, informeaza civilii cu privire la drepturile si obligatiile lor, pe langa exercitarea rolului de mediator in conflicte. Notarul este competent in dreptul afacerilor, in dreptul imobiliar si in dreptul familiei, mai ales cand vine vorba de un contract de casatorie, un testament, divort etc.

In ceea ce priveste divortul, notarul isi pastreaza rolul traditional in lichidarea regimului matrimonial, atat pentru un divort amiabil, cat si un divort contencios. Care este rolul sau inainte si dupa judecata?

Rolul notarului intr-un divort de comun acord

Procedura de divort de comun acord a fost simplificata pentru a reduce durata si costurile procedurii in beneficiul gospodariilor. De acum inainte, acest tip de divort se face fara judecator, dar cu avocatii ambilor soti. Atunci cand doi soti doresc sa divorteze pe cale amiabila, trebuie sa intocmeasca impreuna cu avocatii lor, un acord scris pentru a consemna acordul lor cu privire la divort si consecintele acesteia: custodia copilului, drepturile de cazare si de vizitare, valoarea pensiei alimentare, indemnizatia compensatorie, impartirea activelor acestora etc. Sotii pot decide singuri distribuirea bunurilor lor daca detin numai bunuri mobile. Acesta este cazul intr-un regim de separare a proprietatii in care mobilierul achizitionat de fiecare persoana inainte de casatorie ramane proprietatea sa.

Intr-un divort de comun acord, notarul intervine in timpul procedurii de divort. Primul sau rol este lichidarea regimului matrimonial, adica impartirea patrimoniului sotilor care detin bunuri imobile, inainte de semnarea contractului de divort. Aceasta procedura consta in realizarea unui rezumat al intregului patrimoniu al sotilor intr-un act notarial numit declaratie de lichidare. Scopul este de a efectua o evaluare a activelor, inclusiv a conturilor bancare, a bunurilor mobile si imobile, precum si a pasivelor sau a tuturor datoriilor, care vor fi atribuite fiecaruia dintre soti.

Procedura de depunere a acordului de divort in randul procesului-verbal al notarului

Notarul exercita acum rolul de depozitar care primeste acordul si anexele acestuia pentru divorturi fara judecator. Sunt, in general, anexate la acord, formularul semnat de copiii minori ai cuplului si alte acte notariale, cum ar fi declaratia de lichidare in prezenta imobilelor, care stipuleaza vanzarea de bunuri imobile, daca este cazul, proprietate comuna in cazul in care fostii soti decid sa pastreze proprietatea sub acelasi titlu.

Garantarea regularitatii formale a contractului de divort

In cazul in care acordul de divort prezinta o neregula, notarul notifica avocatii cat mai curand posibil. Acest lucru le permite sa revizuiasca si sa regularizeze forma acordului si, eventual, sa prezinte clientilor un nou acord.

Afla mai multe informatii despre divortul la notar, accesand link-ul urmator!

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]