Iata ca a venit in sfarsit vara si ne putem bucura si de caldura. Pentru unii asta inseamna mersul in vacanta la mare sau la munte, pentru unii inseamna o alta vara in care lucreaza, pentru unii inseamna calvarul pentru ca scoala s-a terminat si vor trebui sa stea cu cei mici. Iar pentru o categorie anume de oameni, vara inseamna calatorii pe motocicleta. Totusi, inainte de a pleca la drum, trebuiesc facute cateva verificari, iar articolul de astazi este dedicat lor.

Fie ca vorbim despre piese pentru motocicleta sau despre accesorii pentru noi, planificarea unei calatorii cu motocicleta este mult mai complexa decat la o masina. La o masina teoretic ar trebui sa verifici anvelopele, franele si sa faci o revizie eventual si dupa poti pleca in liniste. Doar ca intr-o masina poti dormi intr-o noapte, la nevoie, pe cand cu motocicleta este mai greu.

Desigur, daca intri pe orice magazin on-line specializat in piese pentru motocicleta, mopeda, scuter, enduro, chopper si orice se deplaseaza pe doua roti, vei gasi toate accesoriile si piesele necesare pentru absolut orice situatie. Totusi, trebuie intotdeauna sa stim ce sa verificam si eventual ce trebuie sa reparam, pentru ca pregatirea pentru drum lung este unpic mai speciala decat o revizie normala.

Si pentru ca am adus in discutie cuvantul “revizie”, voi incepe cu acest lucru. Uleiul de motor este absolut esential pentru tot ce inseamna piese pentru motociclete si in general se recomanda schimbarea uleiului la fiecare 3000 de km, o calatorie de genul inseamna o perioada extins de timp in care motorul functioneaza, mult mai mare decat drumul tipic prin oras. Din acest motiv se recomanda schimbarea uleiului inainte de a pleca. Desigur, se pot schimba toate lichidele motocicletei, dar uleiul de motor nu este negociabil.

Un alt element care este supus unui stres suplimentar sunt anvelopele asa ca trebuie verificata neaparat starea anvelopelor. Mai mult decat atat, este important sa se verifice starea anvelopelor cat si a suspensiei, cu greutatea totala pusa. Daca in conditii normale o motocicleta te gazduieste pe tine si pe un ghiozdan si ocazional mai iei pe cineva cu tine, in cazul acesta vorbim despre 1-2 persoane si bagaj complet. Asta inseamna greutate suplimentara si implicit stres suplimentar pus atat pe suspensie cat si pe anvelope.

Aceste doua lucruri sunt absolut esentiale in ceea ce priveste mecanica si piesele pentru motocicleta, dar aici am terminat doar partea cea mai usoara. Inainte de a porni la drum trebuie stabilit exact ce bagaj luam, cum il compartimentam si care sunt lucrurile esentiale pe care trebuie sa le luam cu noi. Lucruri esentiale precum o casca completa sau echipament pentru ploaie.

Tot bagajul, toata greutatea in plus va pune stres asupra motocicletei. Mersul constant pe o perioada extinsa de timp pune un stres suplimentar asupra motorului. Greutatea suplimentara si mersul constant vor pune un stres suplimentar si asupra franelor.

Din aceste motive este esential sa ne pregatim in mod adecvat motocicleta inainte de a pleca in excursie. Pentru ca sunt atatea lucruri la care sa ne gandim in timpul calatoriei, chiar nu vrem sa avem si motocicleta pe lista.