6 pași esențiali pentru schimbarea stilului de viață

de | iul. 20, 2014 | Life, Recomandat

Schimbarea stilului actual de viață cu unul mai sănătos poate fi o provocare destul de mare și probabil ați remarcat și voi acest lucru de fiecare dată când ați încercat să faceți o astfel de modificare în viața voastră. Adevărul este că mare parte dintre cei care vor să facă o schimbare și să aibă un stil de viață mai sănătos, eșuează, de cele mai multe ori, în a-și duce planul până la capăt.

Problema, în acest caz, este că mulți dintre noi nu ne dăm seama în ce ne băgăm atunci când decidem să facem astfel de schimbări în viața noastră. Nu ni se pare atât de complicat să facem 30 de minute de exerciții fizice pe zi sau să bem ceva mai multă apă decât de regulă. Cât de greu poate fi? Pare ceva foarte simplu de făcut pentru oricine! Oare suntem leneși sau ne lipsește voința?

Se prea poate ca nici una dintre cele două de mai sus să nu vi se aplice. Nu puteți spune că este vreo problemă de caracter. Cea mai corectă explicație ar fi următoarea: creierul vostru nu funcționează chiar așa cum ați crezut voi. Asta nu înseamnă că este un lucru rău. E doar ceva de care trebuie să fiți conștienți. Până la urmă, e vorba de modificarea a ani de zile de comportament și obiceiuri ca cele pe care le aveți acum!

La fel cum cineva nu se îmbolnăvește subit de artrită sau nu devine obez peste noapte, la fel nici voi nu trebuie să vă așteptați la schimbări miraculoase după doar o zi de la implementarea schimbărilor pe care vreți să le introduceți în viața voastră. Aceste schimbări depind de cât de bine vă cunoașteți voi pe voi înșivă și de cât de dispuși sunteți să le acceptați și să acționați pe baza lor.

În continuare, am să vă dau o listă cu 6 pași esențiali pentru schimbarea stilului vostru de viață.

1. Identificați prioritățile și angajamentele voastre

V-ați gândit vreodată că obiceiurile și comportamentul vostru sunt determinate de prioritățile pe care le aveți? Nu are logică, atunci, să vă schimbați prioritățile pentru a vă schimba și comportamentul? Problema este că schimbarea priorităților este mult mai dificilă decât schimbarea comportamentului, iar încercarea de a modifica una dintre acestea două fără cealaltă, are rareori succes.

Dacă vă concentrați asupra comportamentului fără a vă determina prioritățile, acesta va reveni întotdeauna la vechea „versiune”. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să identificați prioritățile. Trebuie să faceți o listă cu lucrurile care contează cel mai mult pentru voi (familie, carieră, sănătate etc.) și apoi să le organizați pe baza importanței lor.

În general, lucrurile pe care le faceți cel mai des și cărora le acordați o atenție sporită, sunt cele care sunt și cele mai importante pentru voi. De exemplu, unii dintre voi poate petrec mai mult timp în fața televizorului sau citind o carte, în loc să facă și puțină mișcare sau să prepare o cină sănătoasă.

Poate că, de multe ori, v-ați spus că nu aveți suficient timp pentru a face exerciții fizice sau nu aveți suficienți bani pentru a vă putea permite să mâncați mai sănătos. Acestea nu sunt chestiuni legate de timp sau bani, ci de priorități. Aceste priorități nu sunt corecte sau greșite, bune sau rele. Sunt doar priorități.

Țineți minte, dacă vă puteți schimba prioritățile, atunci vă puteți schimba și comportamentul!

2. Deveniți conștienți de sistemul vostru de convingeri

Acum că sunteți mult mai conștienți de prioritățile voastre, gândiți-vă la următorul lucru. Prioritățile unui individ sunt determinate de sistemul său de convingeri, iar acest sistem este bazat, la rândul lui, pe experiențe trecute și alegeri pe care le-a făcut în mod conștient.

Iată un exemplu: timp de ani de zile vi s-a spus că, dacă mâncați multe ouă și unt, nivelul de colesterol din sânge vi se va mări și veți ajunge să suferiți de diverse boli de inimă. Ați crezut acest lucru, deoarece doctorii și mass-media v-au tot spus asta de foarte multe ori. Din momentul în care ați decis că trebuie să credeți în asta, comportamentul vostru s-a schimbat și ați început să evitați consumul de ouă și unt.

Totuși, acum vi se spune că, după ultimele cercetări făcute în domeniu, colesterolul dietetic din ouă și unt nu are un impact foarte mare asupra nivelului de colesterol din sânge. Cei mai mari vinovați sunt, în acest caz, grăsimile nesaturate, zaharurile rafinate și carbohidrații procesați.

Depinde de voi ce studiu sau opinie alegeți să credeți. Depinde care are mai multă logică pentru voi. Și, de cele mai multe ori, acest concept este cel mai greu de înțeles, pentru că el este exact opusul la ceea ce ați fost învățați cu privire la nutriție și sănătate. Ați fost învățați să credeți există o cale corectă și una greșită și că oricine trebuie să o urmeze fie pe una, fie pe cealaltă.

3. Creați-vă o strategie individualizată

Strategia clasică, de tip „o singură modă pentru toată lumea”, nu este întotdeauna una eficientă și poate fi chiar dăunătoare atunci când vine vorba despre sănătatea voastră. Sunteți cu toții indivizi diferiți, atât la exterior, cât și la interior. Ca ființe umane, sunteți unici din punct de vedere biochimic și psihologic. De aceea, nu toate dietele și antrenamentele fizice se potrivesc fiecărei persoane în parte.

Dacă ar exista o asemenea dietă sau un asemenea tip de antrenament, atunci cu siguranță toată lumea ar profita de ele și nu ar mai fi altele, diferite de ele. Scopul vostru este acela de a determina ce metodă este mai bună pentru voi, nu ce metodă a funcționat în cazul altei persoane. Acest lucru depinde la fel de mult de psihicul și biochimia voastră, pe cât depinde de abilitatea și dorința de a urma o dietă sau un antrenament de exerciții fizice.

Odată ce ești conștient de o strategie individualizată și o apreciezi, cum faci să-ți creezi una? Cel mai bine ar fi să vă găsiți o persoană calificată care să vă ajute în acel domeniu în care vreți să faceți o schimbare. Dacă doriți să vă schimbați obiceiurile alimentare, apelați la un nutriționist. Dacă vreți să urmați un anumit tip de antrenament de exerciții fizice, apelați la un centru de fitness sau la un instructor calificat.

4. Dorințele/Motivația

Acum că ați stabilit că nu veți mai face nimic din ceea ce nu este conform sistemului vostru de convingeri, cum abordați problema mai departe? Dacă acest sistem nu vă dă rezultatele pe care vi le doreați, trebuie să-l schimbați. Acesta nu este un lucru ușor de făcut. Aveți nevoie de bunăvoință și să fiți deschiși la schimbare. Chiar și atunci când apelați la un profesionist care să vă ajute să vă schimbați viața, tot voi sunteți, în cele din urmă, responsabili de implementarea schimbărilor ce trebuie făcute.

Oricine a renunțat la fumat vreodată vă poate confirma că nu s-a lăsat de țigări până când nu a vrut s-o facă și până când nu a avut dorința de a renunța. Pentru ei, simplul fapt că erau conștienți că fumatul le face rău, atât lor, cât și celor din jur, nu le-a fost suficient pentru a se lăsa de țigări. Au trebuit să ajungă în acel punct în care să-și dorească să facă această schimbare, pentru a avea o sănătate mai bună.

Deci, un alt fel de a spune acest lucru este „Care este DE CE-ul tău?”. Dacă știți care este acel DE CE, atunci știți și care este scopul vostru pe care trebuie să-l urmați și asupra căruia trebuie să rămâneți în permanență atenți.

5. Vizualizați succesul

Una dintre cele mai puternice metode prin care să vă asigurați succesul este să vizualizați acea zi din viața voastră în care vă veți fi atins scopul. Imaginați-vă o zi din viitor în care sunteți mai sănătoși și mai fericiți pentru faptul că v-ați schimbat stilul de viață. Imaginați-vă că aveți greutatea ideală, că nu vă mai este rușine cu propriul corp sau că aveți un nivel de energie și rezistență cât mai optim.

Numeroase studii au arătat că vizualizarea este o unealtă foarte eficientă în îndeplinirea scopurilor, multe vedete, celebrități, mulți milionari sau atleți de succes folosindu-se de ea pentru a-și îndeplini propriile lor scopuri în viață. Probabil că este atât de eficientă deoarece totul are loc la un nivel mental mai profund, în subconștient.

Carl Jung spunea că mintea noastră subconștientă comunică, prin intermediul imaginilor și nu al cuvintelor, cu cea conștientă. Odată ce v-ați stabilit acea imagine în minte, o puteți accesa oricând pentru a vă reaminti care este scopul pe care trebuie să-l atingeți. Acea imagine servește ca sursă de motivație și de inspirație. Așadar, dacă vizualizați ceva, atunci puteți crede în acel lucru și-l puteți și obține.

6. Luați decizia, luați-vă angajamentul

Probabil că unul dintre cele mai trecute cu vederea și cel mai dificil pas dintre toți, este luarea unei decizii de schimbare. Oricare dintre voi are în el puterea de a se schimba. Este adevărat că pentru unii este mai ușor să facă o schimbare, în timp ce pentru alții este mult mai greu dar, în final, ideea principală este că toți puteți să vă schimbați dacă doriți.

De multe ori, diferența dintre o persoană care a obținut succesul și una care nu l-a obținut, este aceea că prima persoană a luat decizia de a obține succesul într-un final. Nu contează cât de bune sunt intențiile voastre sau câte planuri geniale v-ați făcut dacă, în cele din urmă, nu ați trecut la acțiune. Nu se va alege nimic de acele planuri iar voi veți rămâne în același loc în continuare, fără a avea o direcție clară spre unde vă îndreptați!

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]