Prudența este cuvântul cheie atunci când vine vorba despre alegerea alergatului ca mod de îmbunătățire a sănătății și stării tale generale de bine. Există două greșeli destul de des întâlnite pe care le fac oamenii atunci când se decid să înceapă să alerge.

În primul rând, ei nu se gândesc niciodată să se consulte cu un doctor în această privință. În marea majoritate a cazurilor, s-ar putea ca doctorul de familie să fie de acord să faceți un astfel de sport, dar v-ar putea și cauționa în legătură cu trecutul vostru medical, în special dacă ați suferit anumite boli ce nu sunt compatibile cu exercitarea unui efort mărit.

Dacă, de exemplu, aveți sau ați avut probleme cu greutatea sau ați suferit de afecțiuni cardiace, atunci doctorul vă poate sugera fie să nu vă apucați de alergat, fie să începeți un program de pregătire ușor, prin care să măriți treptat nivelul de efort pe care l-ați putea depune. De asemenea, dacă el știe că practicați deja alergatul, atunci v-ar putea sfătui să faceți vizite regulate la cabinetul lui, pentru a vă face câte un consult lunar și pentru a vă evalua starea generală de sănătate.

O altă greșeală des întâlnită la aceia dintre voi care doriți să vă apucați de un anume sport, este aceea că vreți să faceți prea multe, într-un timp prea scurt. Inima și plămânii voștri au nevoie de o perioadă pentru a se adapta la rigorile la care sunt supuse. Dacă începeți să vă antrenați prea dur din prima, atunci veți supune aceste organe unui stres considerabil, în special dacă ele nu mai sunt obișnuite cu un tip de antrenament atât de puternic.

Mușchii, încheieturile și ligamentele pot avea și ele de suferit în acest caz și puteți suferi accidentări dacă obișnuiți să le forțați prea mult și prea des dintr-o dată. Pe lângă rănile fizice la care sunteți predispuși atunci când întindeți coarda la alergat, vă puteți alege și cu „răni” emoționale, mai ales dacă suferiți o accidentare chiar înainte de o cursă importantă, să zicem.

De multe ori, puteți ajunge să fiți descurajați și deprimați și veți decide, în cele din urmă, că alergatul nu este pentru voi, renunțând, în acest fel, mult prea ușor la realizările pe care doriți să le aveți în acest sport.

Toate acestea pot fi evitate prin conceperea unui plan de antrenament foarte bine pus la punct. Un astfel de plan ar trebui să fie unul care să vă permită să începeți cât mai de jos, de la un nivel de intensitate scăzut, ajungând, în final, la unul mai ridicat. Aveți, astfel, oportunitatea de a-i oferi organismului vostru mai mult timp pentru a se adapta la schimbările care survin pe parcurs.

Mai trebuie să țineți cont, pe lângă programul amintit mai sus, și de ce tipuri de încălțări e bine să purtați atunci când alergați. Dacă pantofii sport pe care îi aveți în picioare sunt prea strâmți, vă pot cauza bătături sau alte răni la picioare. Dacă sunt prea largi, vă pot scăpa din picioare sau vă pot face să vă împiedicați, putând să suferiți accidentări serioase la contactul cu solul.

Alergatul în zilele în care temperaturile sunt mult prea ridicate sau mult prea scăzute, pot, la rândul lor, să vă afecteze starea de sănătate sau integritatea corporală. Este foarte important să fiți cât mai precauți în asemenea condiții, pentru a nu avea de suferit mai târziu. Evitați antrenamentele în perioadele foarte călduroase din timpul verii.

Protejați-vă capul cu o șapcă sau o pălărie, ori înfășurați-l într-un prosop care să vă ferească de căldură și de razele ultraviolete ale soarelui. Dacă alergați pe timp de iarnă, evitați temperaturile extrem de scăzute. În aceste situații puteți fi afectați de degerături, puteți răci, puteți suferi de pneumonie sau vă puteți fractura oasele dacă picați pe gheață!