Lucrarea de hidroizolatie acoperisuri este o masura necesara care indeplineste  o functie importanta: protejeaza acoperisul de efectul distructiv al umiditatii atmosferice si al diverselor solutii apoase. Daca nu se efectueaza lucrari de hidroizolatie acoperisuri  la timp, precipitatiile pot provoca uzura rapida a acoperisului, ceea ce va scurta durata de viata a intregului acoperis. Daca nu faci aceasta lucrare la timp, va trebui sa repari intregul acoperis.

Lucrarile de hidroizolatie acoperisuri recomandate de Conduraru se efectueaza, de preferinta, in stadiul de construire a unei case, si atunci, masurile luate vor ajuta nu numai sa prelungesti durata de viata a acoperisului, ci si sa protejezi cladirea ca intreg. In plus, astfel de masuri suplimentare pentru a proteja cladirea de umezeala in timpul constructiei, te vor ajuta sa economisesti bani in viitor. Insa lucrarile de hidroizolatie acoperis pot fi solicitate pentru orice tip de constructie si indiferent de vechimea ei.

Cerinte pentru hidroizolatie acoperisuri

Materialele de hidroizolatie acoperisuri care sunt folosite, trebuie sa aiba anumite calitati:

  • rezistenta la umiditate;
  • rezistenta mecanica;
  • elasticitate;
  • rezistenta la caldura.

In plus, hidroizolatia este aplicata direct pe acoperis, sau mai degraba la baza sa. Acest lucru ofera un avantaj impotriva rafalelor puternice de vant. Una dintre cerintele optionale, dar extrem de dezirabile este functia de economisire a caldurii. Combinatia de protectie impotriva umezelii si a frigului intr-un singur material, reprezinta solutia perfecta pentru casa ta.

Selectarea materialelor pentru hidroizolarea oricarui tip de acoperis

Acoperisul este cel mai adesea acoperit cu materiale bituminoase. Este un tip de hidroizolatie moderna pe piata constructiilor si este una dintre cele mai comune si utilizate pe scara larga pentru hidroizolarea acoperisurilor plate.

Cu ceva timp in urma, pentru impermeabilizarea oricarui tip de acoperis, au fost utilizate trei materiale de baza: material de acoperire, izolatie asfaltica si hidrolizare. Acum, acestea au ramas de domeniul trecutului, in trend fiind hidroizolatia cu amorsa bituminoasa pe baza de bitum solvent. Acest material contine in compozitia sa fibre de sticla sau poliester. Folosirea de materiale de noua generatie pentru hidroizolatie acoperisuri  asigura durabilitatea, fiabilitatea si durata lunga de viata a acoperisului.

Lucrarile de hidroizolatie cu amorsa bituminoasa pe baza de bitum solvent se realizeaza pe acoperisuri cu o panta de pana la 60 de grade. In general, unghiul pantei acoperisului determina numarul de straturi de impermeabilizare, inclusiv numarul de straturi de mastic armat. Hidroizolatia acoperisului poate fi efectuata la diferite baze ale acestuia. Poate fi un acoperis din lemn, metal, beton. In plus, hidroizolatia acoperisului poate fi facuta pe o structura veche sau de ardezie.

Hidroizolatie acoperisuri cu mastic

Impermeabilizarea acoperisului este uneori facuta cu mastic.  Avantajul sau este ca, se obtine o membrana fara sudura. In plus, aceasta acoperire este creata direct pe acoperis, fara a necesita lucrari suplimentare de pregatire.

Masticul are, de asemenea, o adeziune buna la beton, diverse metale si, de asemenea, materiale bituminoase. Utilizarea masticului pentru hidroizolatia diferitelor tipuri de acoperis, este justificata pentru cladirile rezidentiale si cladirile industriale. De asemenea,  devine deosebit de relevanta, atunci cand pe acoperisuri exista diferite elemente pentru antene, suporturi pentru echipamente etc.