genti de dama

Atunci cand ne gandim la Indonezia, pentru noi inseamna o destinatie turistica unde ne relaxam, ne plimbam, facem plaja, ne distram si cumparam suveniruri pentru cei care sunt acasa.

Din punct de vedere geografic, Indonezia se afla in Asia de sud-est si cuprinde 17.508 insule si trei importante provincii Borneo, Sumatra si Jawa.

Economia Indoneziei se bazeaza pe agricultura si minerit in principal dar printre altele se ocupa si de fabricarea gentilor care sunt importate si ajung in magazine fara ca noi sa avem idee ce inseamna acest lucru. Noi mergem in magazine si ne cumparam o geanta din piele de sarpe fara ca sa avem macar idee ca acest proces de fabricare poate include si moartea unor oameni.

Sunt sigura ca nu v-ati gandit ca poate fi chiar atat de periculos sa fabrici genti din piele de sarpe. Recent, pe internet a fost publicat un fotoreportaj legat de intregul proces de fabricare al acestor genti de dama, si va spun cu mana pe inima ca aceste poze nu sunt recomandate celor mai slabi.

Plata pentru o singura zi de munca a unui muncitor din Indonezia pentru a fabrica genti din piele de sarpe este de numai doi dolari si nu garanteaza nimic ca seara se mai intoarce intreg in sanul familiei. Astfel de conditii de muna precare nu sunt ceva nou, acestea fac parte din viata de zi cu zi a oamenilor din lumea a treia iar noi nu avem idee nici macar pe jumatate legat de ce se petrece cu adevarat.

Pentru a fabrica o geanta din piele de sarpe, muncitorii sunt nevoiti sa ,,ia taurul de coarne” cum s-ar zice, si sa intre intr-un depozit plin de serpi, sa ii sacrifice si sa prelucreze pielea de sarpe pentru a putea fi utilizata pentru confectionarea gentilor.

In timp ce acesti muncitori isi pun viata in pericol pentru un pumn de dolari pe de alta parte aceste genti ajung sa fie vandute cu mii de dolari doar pentru a ne satisface dorinta de a fi mereu la moda.

Pentru multi dintre noi un astfel de loc de munca ar fi de neacceptat dar pentru ei este esential pentru ca sa poata pune o paine pe masa familiilor lor.

Acest proces de fabricare a gentilor nu se face in medii cum sunt in Occident, ca totul se petrece intr-un mediu sigur, cu desene si tipare iar prelucrarea materialelor se face fara a avea idee despre intregul proces. In Indonezia pur si simplu trebuie sa stii cum sa prelucrezi materialul si punct. Fara nici o alta introducere.

Se face abstractie totala de cruzimea cu care se obtine pielea de sarpe pentru a fabrica genti. Serpii sunt adusi de pescari iar muncitorii trebuie sa ii spele, sa ii curete, sa ii decojeasca, sa ii puna intr-o solutie speciala si apoi sa ii puna la uscat. Dupa aceasta etapa incepe procesul de fabricare a gentilor.

Astfel de meserii nu sunt rare in lume, chiar si in unele tari conditiile de munca precare sunt la ordinea zilei numai pentru a putea supravietui si a-ti duce traiul cu un salariu mizerabil, dar astea sunt o alta poveste.