Jucariile sunt elemente importante in dezvoltarea fizica, psihica si emotionala a copiilor. Studiile realizate de specialisti au aratat ca jucariile de tipul unor caruseluri, ce pot fi folosite cu succes inca din primul an de viata si pot influenta dezvoltarea celor mici. In primele luni acesta imbunatatesc abilitatile motrice ale bebelusilor, pe cele motrice si musculatura bratelor,  in plus cercetarile au demonstrat ca materialele naturale folosite la realizarea lor si culorile vibrante produc stare de fericire bebelusilor.

Caruselurile destinate copiilor mai mari sunt cele traditionale cu caluti care se invart in jurul unui ax, insa caruselurile care ii fascineaza cu adevarat pe cei mici si mari sunt cele amplasate in targurile de distractie. Pentru a intelege mai bine cum influenteaza aceste jucarii, caruseluri, dezvoltarea copiilor trebuie sa aflam mai multe aspecte legate de particularitatile specifice fiecarei varste.

Caruseluri pentru bebelus, jucarii care relaxeaza si linistesc

Caruselurile destinate bebelusilor sunt acele obiecte, prinse de obicei la patut sau la carucior  care se invart constant. Acestea au componente in culori vibrante, puternice care capteaza rapid atentia atentia bebelusilor. Sunt de obicei insotite de lumini discrete si melodii placute. Multe caruseluri pentru bebelusi sunt prevazute cu dispozitive ce imita sunetele din natura, iar studiile au demonstrat ca acesta imbunatatesc calitatea somnului si induc stare de relaxare.

Bufnita Rene 2 500x500

In primele luni de viata caruselurile devin jucariile preferate ale celor mici pentru ca pun la incercare atentia si abilitatile motrice. Incercarile repetate de a prinde accesoriile ce se invart continuu deasupra capului ajuta la intarirea musculaturii. Studiile au scos la iveala ca bebelusii care au din primele zile de viata jucarii de tip caruseluri capata mai rapid anumite deprinderi, precum ridicarea capului si realizarea intoarcerilor de pe o parte pe alta.

Mai tarziu, caruselurile devin obiecte de studiu, sunt analizate, pipaite si introduse in gura, deci devin elemente care ii introduc pe cei mici in lumea reala.

Caruselurile cu caluti, jucarii cu talc pentru copiii prescolari

Copiii prescolari sunt fascinati de jucariile care ii pun la incercare iar caruselurile cu caluti, activati de cheite devin cele mai interesante dintre toate. Activitatile pe care cei mici trebuie sa le realizeze pentru a pune in functiune asemenea caruseluri sunt solicitante si imbunatatesc abilitatile motrice. Dealtfel caruselurile cu caluti dezvolta gandirea logica, copiii facand rapid legatura intre cauza-efect (activare mecanism – punere in functiune).

Melodiile care insotesc caruselurile sunt placute, relaxante, apreciate atat de fetite cat si de baietei.

Caruseluri de balci, distractie maxima si posibilitatea de a descoperi placerea galopului

Caruselurile din balciuri si targuri de distractie sunt cele mai sigure dispozitive si cele mai antrenante. Pot fi folosite de copii de orice varsta, dar si de adulti. Aceste jucarii prin rotatiile efectuate si balansul realizat simuleaza foarte bine galopul, plus ca minutele petrecute in saua calutului ofera senzatie de libertate.

Caruselurile din balciuri le ofera celor mici si celor mari  o perspectiva diferita supra miscarii, asupra fenomenelor naturale, asupra vantului si asupra naturii. Si daca copii, totusi nu sesizeaza aceste aspecte, petrec clipe minunate alaturi de parinti si cei dragi, deci impactul emotional este puternic.