Importanța unui plan de marketing pentru afacerile mici

de | oct. 15, 2018 | Internet Marketing, Internet

Ai pus la punct o afacere reușită, chiar dacă de mici dimensiuni, și te întrebi dacă ai nevoie de un plan de marketing? Răspunsul la această întrebare este întotdeauna ”da”, chiar dacă ai impresia că te poți descurca și fără.

Punerea la punct a unui plan de marketing te poate scuti de multe cheltuieli neprevăzute, de timp pierdut și alte bătăi de cap inerente atunci când conduci o afacere. Și deși sunt voci care susțin că business-urile mai mici, poate chiar locale, nu au nevoie neapărat de un astfel de plan deoarece se pot promova foarte bine și prin calitatea produselor ori serviciilor oferite, o astfel de strategie este mai mult decât binevenită.

Nu ești convins încă? Iată trei motive esențiale pentru care să optezi pentru această abordare.

1. Maximizezi bugetul pentru publicitate

Atunci când încerci să te promovezi fără să ai un plan de bătaie vei cheltui inevitabil și mai mulți bani. De ce? Pentru că nu știi exact când ai derulat ultima campanie, când trebuie să o pui la punct pe următoarea, nu știi ce rezultate ai obținut de pe urma acestora (dacă nu ai un plan, este puțin probabil să te fi gândit să urmărești și să notezi rezultatele obținut) și așa mai departe.

Însă dacă îți faci din timp un plan de marketing, vei putea să ții mai bine evidența campaniilor de promovare, a banilor cheltuiți cu acestea și a rezultatelor obținute.

2. Poți să derulezi mai multe campanii în același timp

Vrei să promovezi mai multe produse în același timp? O poți face foarte ușor dacă ai un plan după care să te ghidezi. În lipsa acestuia nu vei ști de unde să începi și unde să termini, ce produse ai promovat și începând de la ce dată, ce rezultate vrei să obții de pe urma fiecărei campanii în parte, etc.

În plus, lucrurile se pot complica cu atât mai mult cu cât te promovezi în mai multe medii. Dacă ai reclame în diferite locații fizice, la televiziune, radio, etc. și pe diferite rețele de socializare, este mai mult decât evident că nu le poți urmări pe fiecare în parte așa cum se cuvine.

3. Menții o imagine și un mesaj consecvent

Acest lucru este foarte important pentru identitatea brandului. Cu cât vei deveni mai cunoscut ca și brand, cu atât mai multă grijă trebuie să ai la imagine și mesajele transmise. Acestea trebuie să fie în concordanță cu ceea ce ai transmis deja, astfel încât clienții să nu fie bulversați de schimbările bruște de abordare.

Și trebuie să ai cu atât mai multă grijă cu aceste aspecte dacă intenționezi să devii o autoritate în domeniu. Dacă vrei ca oamenii să te recunoască în acest fel, imaginea și mesajele pe care le transmiți trebuie să fie mereu coerente și în acord cu nișa pe care activezi.

Iată, așadar, că nu este o idee bună să subestimezi un plan de marketing și puterea acestuia de a transforma un business instabil în unul cunoscut și de încredere.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]