Europa este intr-un mare impas in ceea ce priveste transportul. Mai ales in domeniul transportului terestru, cheltuielile sunt din ce in ce mai mari, insa piata inca sustine miile de companii implicate. Insa se cauta activ solutii de foarte multi ani.

Un studio recent, realizat de Uniunea Europeana, rezuma in doar cateva pagini o solutie incredibila. Acesta ar aduce in urma implementarii economii de peste 50 miliarde la nivel European, asta doar pana in anul 2050.

Camioanele electrice – sa fie aceasta solutia pentru transportul European?

Piata de transport European este extrem de vasta. Iar traficul ingreuneaza din ce in ce mai mult unele situatii specifice. Ba mai mult, peste 20% din emisiile de poluare de la nivel european se datoreaza camioanelor care practica rutele de transport, conform studiului.

Oficialitatile spun ca ar putea reduce aceste emisii la aproximativ 5%, daca s-ar aplica sistemul la care se gandesc acum specialistii in transport marfuri. Domeniul transportului ar putea economisi pe langa asta peste 50 miliarde de euro din eliminarea costurilor cu carborantii.

Asociatia Europeana a Producatorilor de Masini declara ca sunt peste 6 milioane de camioane inregistrate in cadrul firmelor de transport din Europa. Daca dintre acestea, cel putin o parte ar putea trece pe sistem electric, peste 50 de miliarde de euro ar fi salvati. Iar cum Romania reprezinta aproximativ 2% din piata de transport European, iata cum am putea obtine peste 2 miliarde de euro in economii, pana in anul 2050.

Ce propun europenii?

Tesla a evidentiat in noiembrie anul trecut ca acest lucru poate fi infaptuit. The Semi a fost lansat – primul camion electric, acesta avand o capacitate de transport de circa 36 de tone. Iar acesta, cu o singura incarcare a bateriei, are o autonomie de 500 de mile. Astfel, am putea calatori pana la 800 de kilometric fara sa facem plinul.

O astfel de inventie, raportata la nevoile Europei de a inlocui flota veche si uzata, ar putea aduce la salvarea a peste 11 miliarde de de barili de petrol in doar 2 – 3 decenii. In plus, trebuie sa ne gandim la faptul ca studiul Europei arata faptul ca daca nu se vor lua rapid masuri, pana in anul 2030 emisiile poluante sunt gata sa creasca cu inca 10%.

In aceste conditii, alaturi de incalirea globala, acestea ar incepe sa provoace cu adevarat problem in societatea contemporana.