Hong Kong, orasul cu unele dintre cele mai aglomerate locuinte de pe planeta si totodata cel mai scump

de | iul. 20, 2018 | Diverse

Hongkong Fotolia 48687313 rabbit75 fot 282451Populatia planetei este in continuare intr-o continua crestere. Tot mai multi oameni se muta din mediul rural catre orase, iar traiul de aici se dovedeste a fi mult mai scump. Acest lucru se reflecta si in spatiul de locuit, nu doar la alimente si imbracaminte. Apartamentele pe care si le permit majoritatea persoanelor, cu un venit mediu, provenite din mediul rural sau provincie, sunt de cele mai multe ori extrem de mici si inghesuite, iar preturile foarte piperate.

In Hong Kong se reflecta cel mai bine acest lucru. Orasul a fost declarat unul dintre cele mai aglomerate si populate orase ale planetei, iar pretul unei locuinte conventionale este extrem de piperat.

Statisticile arata ca in noiembrie anul trecut, un apartament se vindea cu aproape 7.000 de dolari pe metrul patrat. Majoritatea oamenilor din clasa medie si-l permit, insa cu foarte multe sacrificii. De aceea, majoritatea celor care doresc sa locuiasca in Hong Kong se orienteaza catre apartaentele de mici dimensiuni. Datele guvernamentale indica o crestere de noua procente a numarului de persoane care locuiesc in locuinte necorespunzatoare, apartamente partajate, cladiri industriale sau chiar tevi. Conditii greu de suportat pentru majoritatea oamenilor.

Insa, majoritatea locuitorilor din Asia isi duc traiul in doar cativa metri patrati. Un arhitect renumit a venit chiar cu ideea sa construiasca in Hong Kong locuinte din tuburi din beton, folosite pentru evacuarea apelor, de maxim opt metri patrati in diametru. Tuburile pot gazdui maxim doua persoane iar interioarele sunt amenajate cu toate dotarile necesare unui trai decent.

Hong Kong, cel mai scump oras pentru expati de pe intreaga Planeta

Hong Kong a revenit in top ca fiind orasul cu cel mai scump nivel de trai din lume, pentru expati. Potrivit cercetatorilor, orasul cu multi zgarie nori, dar cu locuinte minuscule se situa, in 2017, pe locul al doilea in spatele Luandei, capitala Angolei. Insa, acum se afla in fruntea listei dominate de Asia, potrivit celui de-al 24-lea studiu cu privire la nivelul de trai in lume, realizat de firma Mercer.

Studiul acopera costuri cu privire la locuinte, haine, pana la alimente zilnice, precum paine sau bere. Astfel, au fost examinate costurile a 200 de articole din fiecare locatie, inclusiv cazare, transport, imbracaminte, alimente si divertisment, comparand preturile pentru un bilet la film, o pereche de jeansi, un litru de apa, o ceasca de cafea, un litru de benzina sau unul de lapte. In acest clasament, realizat de Mercer, Tokyo este cel de-al doilea cel mai scump oras din lume, urmat de Zurich si Singapore, iar Seul ocupa locul cinci. Asta inseamna ca patru din cele cinci orase, clasate ca fiind cele mai scump din lume pentru expatriati, se afla in Asia, potrivit sondajului.

Hong Kong Kowloon

Dupa Hong Kong, printre primele 10 orase cele mai scumpe din lume se afla, in ordine: Tokyo, Zurich, Singapore, Seul, Luanda, Shanghai, N’Djamena, Beijing si Berna.

Cel mai putin costisitor oras din lume pentru expati este considerat Tashkent, care se situeaza pe locul 209 in lista Mercer, sub Tunis si Bishkek.

Pentru realizarea sondajului, Mercer a folosit New York ca punct de referinta pentru compararea costurilor de trai in alte orase si a masurat totodata miscarile valutare fata de dolarul american. Astfel, forta reinoita a lirei fata de dolar a ridicat orasul Londra, 10 locuri, clasandu-se pe locul 19  in lista celor mai scumpe orase din Marea Britanie.

Orasele din Europa Occidentala, care s-au ridicat in clasament, ca urmare a fluctuatiilor valutare si a inflatiei sunt Frankfurt, locul 68, Berlin pe 71, crescand fiecare cu cate 49 de locuri, iar Munchen, locul 57, crescand 41 de locuri.

Alte orase care au crescut semnificativ au inclus Parisul ocupa locul 34, cu 28 de locuri fata de anul trecut, Roma se afla pe locul 46, cu 34 de locuri, Madrid pe 64, cu 47 de locuri si Viena, locul 39 cu 39 de locuri.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]