Poate ca ati auzit de multe ori de transmisia prin lanturi sau despre lanturile Gall. Daca v-ati intrebat de unde vine aceasta denumire de Gall si de ce au fost numite niste lanturi asa, iata ca, in randurile de mai jos, avem explicatia.

Cine este?

André Galle, nascut la Saint-Étienne in 27 mai 1761 si a murit la Paris la 21 decembrie 1844, este un gravator francez. Este, de asemenea, cunoscut ca inventator al lantului Gall. De fapt, un brevet a fost depus in 1829 de gravatorul si inventatorul francez André Galle, care a lansat o industrializare la scara mica. In multe lucrari tehnice in limba franceza, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, lantul cu role de bicicleta sau motocicleta sunt numite „lantul Gall”.

Ce sunt si ce fac?

In ingineria mecanica, un lant cu role (lantul Gall) este un set de legaturi conectate direct sau prin axe. Un lant poate fi inchis sau are capetele deschise in functie de utilizarea acestuia.

Acestea pot fi utilizate ca:

  • sistemul de transmisie, intr-un troliu (cum ar fi un cablu) sau o motocicleta (cum ar fi o centura);
  • franghii pentru delimitarea zonelor;
  • instrument de taiere (cu lant etc.).

Exista de fapt doua tipuri de legaturi alternante in lantul de role. Prima legatura este inauntru, cu doua placi interioare tinute de doua maneci sau bucse cu doua role rotative. Legaturile interioare se alterneaza cu cel de-al doilea tip, legatura exterioara, constand din doua placi exterioare tinute impreuna prin stifturi prin mansoanele legaturilor interioare. Lantul  are o functionare similara, dar nu si constructia, in loc sa separe placile interioare cu mansoane s, placile sunt stantate, formand un tub de iesire care inlocuieste soclul. Acest lucru are avantajul de a elimina un pas in asamblarea lantului prin reducerea ansamblului din doua piese prin legare.

Designul lantului cu role Gall reduce frictiunea in comparatie cu un design mai simplu, rezultand o mai mare eficienta si o uzura mai redusa. Primele lanturi de transmisie a puterii nu aveau role sau bucse. Placile interioare si exterioare au fost unite prin stifturi in contact direct cu dintii pinionului, dar aceasta configuratie a dus la uzura extrem de rapida a pinionului. Aceasta problema a fost partial rezolvata prin dezvoltarea de lanturi cu banda, cu stifturile placilor exterioare care trec prin mansoane sau mansoane de legatura ale placilor interioare. Adaugarea de role care inconjoara mansoanele de lant au dus la o rezistenta excelenta a uzurii pinioanelor si lantului. Exista chiar si o frecare foarte scazuta, atata timp cat lantul este suficient de lubrifiat. Lubrifierea continua si curata a lanturilor cu role Gall este de o importanta primordiala pentru functionarea eficienta a acestora.

In sistemele de transmisie sau taiere, lubrifierea componentelor lantului Gall este necesara pentru conservarea acestuia. Intr-un mediu deschis, curatarea si lubrifierea se fac adesea manual. Acesta este cazul, de exemplu, a unui lant de biciclete, dar aceasta operatie este practicata si cu ajutorul unor instrumente specializate.