In ultima perioada, ni s-a oferit posibilitatea de a face din tavan ceva mai mult decat un simplu element de inchidere al unei camere sau spatiu. Astfel, poate deveni o constructie speciala,  care ne ofera diferite avantaje, si care poate avea integrate numeroase elemente de iluminat, putem spune despre un tavan fals ca este acel element de design neaparat necesar intr-o incapere.

Printre numeroasele avantaje ale unui tavan fals, cele mai importante sunt acelea prin care se ofera un aspect modern si curat al incaperii, dar are si rolul de a izola acustic foarte bine si de a camufla diverse defecte sau tevi si instalatii.

Modalitatea de a monta tavanul fals nu este foarte dificila, iar atunci cand ai grija sa urmezi anumite reguli si sfaturi practice, totul va deveni foarte usor.

Care este rolul tavanului fals?

Atunci cand decizi sa montezi un tavan fals, totul poate fi realizat fara a fi nevoie sa faci modificari sau alte stricaciuni care duc la murdarire sau praf in locuinta sau poate chiar sa creeze diferite pagube.

Foarte multi prefera sa isi aleaga un tavan fals deoarece in acest mod este simplificata montarea anumitor instalatii de aer conditionat sau alte electrocasnice.

Tavanul fals are nevoie de intretinere specifica o data la cateva luni, acesta trebuind igienizat fie cu aspiratorul, fie cu o carpa speciala menita sa indeparteze toate particulele de praf depuse pe suprafata lui.

Desi poate fi considerat util doar pentru aspectele din punct de vedere estetic, un tavan fals are mult mai multe beneficii si avantaje care sunt mai mult sau mai putin cunoscute.

 Care sunt avantajele montarii unui tavan fals?

Printre cele mai importante avantaje pe care le aduce cu el tavanul fals, trebuie mentionate:

–         Unul dintre cele mai importante avantaje pe care le aduce un plafon fals este acela ca mascheaza toate instalatiile electrice si sanitare, care pot strica aspectul general al incaperii. Se pot ascunde instalatiile electrice, mai ales cand este vorba despre montarea unor spoturi luminoase sau a cablurilor care pleaca din aparatul de aer conditionat ori alte instalatii de ventilatie.

–         Tavanul fals rezolva problema zgomotelor venite din exterior deoarece placile din gips carton si vata minerala din interiorul plafonului au rolul de a nu permite zgomotelor sa se propage in incapere si de a regla acustica incaperii.

–         O data cu montarea tavanului fals vei scapa de grija igrasie; datorita vatei minerale care are si rolul de bun izolator termic.

–         Datorita placilor din gips- carton se regleaza valoarea umiditatii din incapere deoarece are posibilitatea de a absorbi vaporii de apa, iar in momentul in care aerul este foarte uscat acestia sunt eliberati.

Exista si cateva dezavantaje legate de montarea unui tavan fals si anume acela ca nu este foarte indicat sa se monteze in apartamentele de la bloc, deoarece s-ar micsora camera, iar daca locuiti la ultimul etaj si exista anumite probleme cu infiltratiile,trebuie sa aveti grija in cazul in care doriti sa va montati un tavan fals deoarece placile se pot deteriora in cazul in care se uda.