Bucataritul este unul dintre cele mai permisive domenii pentru necalificati in America. In SUA peste 3 milioane de oameni ocupa un astfel de post fara a avea nicio legatura cu astfel de activitate.

Insa in ultimii ani piata de bucatari din SUA este in continua criza. Oamenii sunt inlocuiti cu foarte mare usurinta de Flippy, robotelul care poate gati 200 de burgeri pe zi, poate spala vasele si munceste fara sa-si ia pauza pentru tigara sau pentru a merge la toaleta.

Peste 800 de milioane de locuri de munca in pericol pana in 2030

Datorita mecanizarii, in toata lumea, peste 800 de milioane de locuri de munca ar putea fi puse in pericol in urmatoarele 2 decenii. In fabricile auto deja robotii au inlocuit marea majoritate a personalului de la benzi si din departamentele de productie.

In bucatarie si in productie America il are deja pe Flippy, iar in domenii precum mecanica si ingineria deja exista roboti in fiecare colt al unei fabrici care pot inlocui cu brio resursa umana, fiind mult mai eficienti si mai ieftin de intretinut.

China este una din tarile care avanseaza in aceasta directie din ce in ce mai mult. Insa in China exista extrem de multe locuri de munca, asa incat chinezii nu sunt inca pusi in pericol. La ei si salariul minim este destul de mic, iar productia gigant poate inca sustine piata de munca.

Insa, sunt tari care se afla in pericol pentru a-si pierde si ultimele resurse umane datorita mecanizarii.

Ce se face pentru impiedicarea acestui calvar de pe piata HR?

Solutii sunt, insa inca nu sunt implementate. De la calificarea profesionala a mai multor oameni, care sa fie apoi capabili sa lucreze, pana la o ideea geniala a lui Bill Gates, solutii s-au tot gasit, insa nu se implementeaza inca.

Bill Gates a propus la un moment dat chiar impozitarea robotilor, in acelasi sistem in care angajatorul plateste taxele si pentru lucratori. Acest lucru ar fi descurajat poate distrugerea unor locuri de munca, deoarece in aceleasi conditii financiare, omul devine mai profitabil, acesta putand inlocui si alti angajati pentru diverse activitati.

Insa, la fel ca intotdeauna, fiecare batalie are doua capete. Robotii trebuie si ei produsi de catre cineva, asa incat cerinta pentru acestia va creea mai multe locuri de munca, doar ca acestea se vor diversifica.

Robotii vor inlocui unii angajati, iar productia de roboti si masinarii va creste numarul locurilor de munca in alta industrie. Iar in acest mod, ambele tabere vor avea de castigat. Pana atunci insa, Flippy isi ocupa locul in restaurantele din SUA, eliminand pe banda rulanta bucatarii necalificati.

Tie ti-ar fi pusa in pericol pozitia la actualul loc de munca daca Flippy ar ajunge pe piata din Romania?