O cutie muzicala este atat un dispozitiv muzical care emite o melodie atunci cand capacul este deschis, cat si un mic depozit pentru amplasarea bijuteriilor. Primele cutii muzicale pentru bijuterii s-au nascut acum doua milenii in tarile din est. Acest lucru s-a petrecut in Japonia si China, maestrii inventand cutii mici, pentru a stoca bijuterii scumpe si alte obiecte de valoare. Competitorii lor, au decorat mestesugurile cu tesaturi elegante, pietre pretioase si fildes.

Cutiile muzicale pentru stocarea ceasurilor au aparut doar la sfarsitul secolului al XIX-lea in Elvetia. Ceasornicarul de la Geneva, Antoine Favre, in 1796, a inventat un mecanism muzical unic, plasat intr-o cutie. In curand, aceste jucarii rafinate si-au castigat popularitatea si au devenit cadourile cele mai dorite pentru tinerele doamne.

Caracteristici

Aceste casete muzicale se gasesc in forme si dimensiuni diferite, atat mari cat si destul de mici. In vremurile de demult, cu cat era mai mult caseta, cu atat mai sonora si mai placuta era melodia. In plus, cutiile mari pot emite alternativ de la patru la opt melodii.

Cea mai mare popularitate o au cutiile cu figuri in miscare, care pot fi balerine ce se invart sub muzica incantatoare si orchestre care canta ritmuri fascinante, un carusel si multe altele. Aceste cutiute muzicale sunt inca populare nu numai in randul femeilor, ci si a profesorilor de muzica, deoarece dezvolta un sentiment al ritmului la copii, precum si a auzului melodic si dinamic.

Realizarea unei cutii muzicale este un proces laborios, care necesita cunostintele creatorului in mai multe domenii, gust sofisticat si ureche muzicala. Pentru fabricarea sa,  este necesar sa se faca manual o suta de operatii.

Mecanismul cutiei muzicale

Cutia muzicala este un fel de instrument muzical automat, care produce sunete prin intermediul unei role care se roteste  sau a unei cheite, care prin rotire emite o melodie. Unele cutii mai complexe au un tambur mic si clopotei mici, pe langa pieptenul metalic. Calitatea sunetului este cu siguranta influentata de materialele din care este realizata cutia muzicala. Foarte important este otelul din care este fabricat pieptenele.Cutie de bijuterii muzicala

Materialul este, de asemenea, o parte importanta a casetei muzicale, acesta indeplinind urmatoarele cerinte: sa fie subtire, sa asigure vibratii si, in acelasi timp, sa fie puternic si stabil pentru a sustine cutia cu mecanismul muzical din interiorul acesteia. Adesea, in cutii sunt amplasate compozitii muzicale pentru figurile in miscare.

Mecanismul cutiei muzicale clasice este de doua feluri, manual si de tip ceasornicar. Mecanismul manual trebuie sa fie rasucit de tine, iar melodia va incepe sa sune imediat ce opresti rotirea butonului. Mecanismul de tip ceasornic este pornit cu o cheie si melodia suna pana cand arcul isi termina desfasurarea.

Aceste cutii muzicale, nu sunt doar un loc pentru depozitarea obiectelor de valoare si a bijuteriilor, ci si un decor pentru interior. In Evul Mediu, acest tip de cutie era un simbol al bunastarii, dandu-i-se cel mai onorabil loc in casa. De-a lungul timpului, structura cutiei a fost imbunatatita si a devenit mai complexa, fiind folosita ca si cutie de bijuterii sau putand fi daruita persoanelor dragi.