Vata minerala este un material de constructie care se realizeaza prin fibrilizarea topiturii de bazalt si este utilizata in diverse proiecte. Spre exemplu, poate fi atat utilizata in crearea de produse precum saltelele, placile, etc., dar poate fi intrebuintata si ca izolator fonic si termic. Atunci cand intra in contact cu metalele nu actioneaza corosiv asupra acestora.
Alte avantaje ale acestui material sunt acelea ca: este incombustibila, permite difuzarea vaporilor, nu putrezeste, are stabilitate dimensionala si, nu in cele din urma, nu este predispusa atacarii de catre insecte si rozatoare. De asemenea, puteti sta linistiti caci vata minerala nu va afecta sanatatea dumneavoastra si a celor din jur.
Ce vata minerala sa alegeti – de sticla sau bazaltica?
In functie de necesitatile proiectului dumneavoastra puteti alege dintre vata minerala de sticla si cea bazaltica. Fiecare dintre acestea avand setul ei de proprietati si avantaje:
- ambele tipuri de vata minerala ofera aceleasi performante termice, diferenta fiind ca cea de sticla ofera o economie in greutate de 50%. Astfel oferind un mare avantaj in manipularea materialului;
- cand vine vorba de izolarea acustica, intre cele doua exista o diferenta neglijabila;
- capacitatea unui material de oferi protectie impotriva incendiilor este foarte importanta. Acest lucru va preveni distrugerea structurii cladirii in cazul unui incendiu. Astfel ca viata persoanelor aflate in cladire la momentul respectiv nu este pusa in pericol. Cand vine vorba de acest criteriu, ambele tipuri de vata minerala sunt incombustibile. Totusi, cea bazica are punctul mai ridicat de topire si se poate folosi in aplicatii ce necesita rezistenta ridicata la foc. Spre exemplu, cea bazica lucreaza la temperaturi de pana la 700oC, pe cand cea de sticla doar pana la 230oC;
- cand vine vorba de rezistenta la compresiune, vata minerala bazaltica are performante mai ridicate. Se poate folosi in aplicatiile unde exista o incarcare punctuala mare, cum ar fi acoperisurile de tip terasa, pardoseli si asa mai departe.
Ce trebuie sa stii despre vata minerala?
Exista cateva intrebari pe care oamenii le au in general cand vine vorba de vata minerala. Printre acestea putem aminti:
- ce avantaje ofera aceasta pentru termosistem? – principalul avantaj este acela ca nu intretine focul si in acelasi timp ii permite cladirii sa ,,respire”, astfel se evita aparitia condensului si a mucegaiului ;
- exista limite in folosirea acestui material? – in principiu nu. Dar este bine sa studiati care tip de vata este mai potrivita pentru proiectul dumneavoastra;
- ce durata de viata are vata minerala? – conform specialistilor aceasta are o perioada de viata nelimitata, deoarece nu isi pierde proprietatile de-a lungul timpului.
Comentarii Recente