Orice incident indiferent cat de minor ar fi sau orice accident este urmat in mod inevitabil de mai multe grade de disfunctionalitate. Este tot ceea ce specialistii din acest domeniu inteleg prin notiuni precum incapacitatea, infirmitatea si handicapul. Acestea vor beneficia de proceduri precum medicina fizica si de recuperare medicala pentru ca disfuncionalitatea trebuie sa fie diminuata si recuperata complet.

Denumirea specialitatii de medicina fizica si recuperare medicala a cunoscut in timp schimbari si se numeste balneoclimatologie, balneofizioterapie si la final medicina de recuperare a deficitelor functionale care sunt constatate. De programele de fizioterapie si de recuperare medicala beneficiaza copiii, adolescentii si tinerii, femeile gravide sau care au nascut, persoanele de varsta a treia si sportivii de performanta.

Suferintele care beneficiaza de aceste specializari medicale sunt mai multe: spondiloza cervicala, sindromul vertiginos, durerile de spate, crizele de lombosciatica, ce tradeaza discopatia vertebrala, durerile de genunchi sau durerile de solduri care se instaleaza dupa mai mult timp in care stam in picioare sau ne deplasam pe distante mari, durerile la nivelul degetelor, mainilor sau clacaielor care apar dimineata, durerile de umeri care tradeaza si o periartrita scapulohumerala, osteoporoza si durerile de articulatii ale bolilon numite artroze, scolioze, cifoze si alte atitudini vicioase ale coloanei vertebrale.

Gimnastica medicala este folosita si pentru a putea preveni obezitatea. Persoanele mai in varsta pot sa prezinte si sechele dupa accidentele vasculare cerebrale, altele dupa un infarct miocardic acut, bypass coronarian si insuficiente respiratorii. Toate aceste situatii nedorite vor beneficia de programe de recuperare medicala. Tulburarile de circulatie periferica de la nivelul membrelor sunt traduse prin edeme ale gambelor, prin racirea extremitatilor in cazul areriopatiilor sau varicele care beneficiaza de asemenea de proceduri de fizioterapie si de recuperare medicala adecvate. Sunt si programe pentru gimnastica medicala care se recomanda pentru a putea preveni sau pentru a trata obezitatea, redresarea hipotoniilor, etc.

Gimnastica medicala e folosita si pentru a preveni sau trata obezitatea. Persoanele mai in varsta pot prezenta sechele dupa accidentele vasculare cerebrale si altele dupa infarctul miocardic acut, bypass coronarian si insuficienta cardio respiratorie. Toate situatiile nedorite vor beneficia si de programe de recuperare medicala. Tulburarile de circulatie periferice la nivelul membrelor traduse prin edeme ale gambelor, racirea extremitatilor si varicele beneficiaza de asemenea si de proceduri de fizioterapie si de recuperare medicala potrivite. Sunt si programe de gimnastica medicala care sunt recomandate pentru a putea preveni si trata obezitatea. Persoanele in varsta pot prezenta sechele in urma accidentelor vasculare cerebrale, bypass coronarian si insuficienta cardio repiratorie. Aceste situatii au programe specifice de recuperare medicala.