Timpul liber a început să fie un concept foarte controversat din perspectiva celor care și-l ocupă cu alte activități care până la urmă constituie tot un efort. Chiar și pentru cei self-employed timpul liber pare o libertate maximă din exterior dar responsabilitatea nu se oprește odată cu sfârșitul programului de lucru. O altă categorie de oameni care nu beneficiază de timp liber pot fi cele care au responsabilități familiale sau chiar cele care nu vor sa piardă apartenența unui grup superficial de prietene.

Timpul liber se împarte în mai multe categorii dar cele două de bază ar putea fi numite: timp de odihnă și timp de regăsire.

Timpul de odihnă este foarte important

 

Pentru a putea petrece timpul liber în care să te refaci, ai nevoie în primul rând de control asupra stimulilor atât exterior cât și interiori.

femeie care doarmeStimulii exteriori includ deconectarea de interacțiunile de zi cu zi sau obligațiile periodice cum ar fi vizitele sau petrecerile altor oameni care nu constituie o urgență socială. Puterea lui NU este bazată în toate celelalte lucruri pe care le poți face în locul anumitor obligații aparente. Nu este nevoie să minți pentru a proteja sentimentele altora, sentimente rănite dacă nu-ți sacrifici viața pentru timpul lor liber ba chiar vei fi respectată și chiar vei fi un exemplu pentru cei din jur.

Povestea stimulilor interiori țin de griji, treburi neterminate sau dureri emoționale. Nu vei putea să te odihnești dacă știi că ai ceva urgent de terminat, dacă trăiești cu anumite incertitudini sau ceva te doare peste limita la care emoția poate fi ignorată.

Ai nevoie de timp de regăsire

femeie care călătorește

Timpul de regăsire este un subiect mai delicat pentru care vei primi ZERO înțelegere de la cei din jur dar nu într-un mod agresiv ci ignorant. A avea timp pentru tine a devenit la un moment dat treaba tuturor și acum toată lumea are o opinie despre ce înseamnă productivitatea în termeni de meditație. Mersul la shopping singură sau la sală, librărie sau film a devenit ceva rar dar este exact ce ai nevoie pentru a ieși din tiparele instalate în urma adaptării la interacțiunea cu alții.

Ce înseamnă, de fapt, timp în favoarea ta?

A petrece timpul liber în favoarea ta înseamnă în primul rând control asupra unui lucru care prin natura lui îți cere să nu exerciți control. Trezitul devreme în weekend este genul de paradox care poate părea chinuitor pentru cei care au băut de vineri până duminică pentru a uita de săptămâna ce a trecut dar exact ăsta e genul de NU care te lasă să spui DA pentru tine.  Undeva între voință proprie și “going with the flow” este secretul timpului de calitate petrecut cu tine însuți.