Mustoasa de Maderat este un soi romanesc de vita de vie care este originar din Maderat si cultivat in principiu in Arad in podgoriile Maderat. Vinurile care se obtin din aceste soiuri sunt albe si au o tarie alcoolica de maxim 11 procente. Pentru ca au o culoare galben verzuie vinul acesta e caracterizat de generozitate si de prospetime. In momentul in care se degusta da o senzatie de racoros si de proaspat.

Vinul si-a luat denumirea de la zona unde este cultivat soiul de struguri. In lucrarea soiuri romanesti de vita de vie se spune ca pentru ca au o traditie milenara, porgoria Maderat e una din cele mai vechi si cele mai renumite din Romania. Soiul care a aparut prin selectia populara a intrat in istorie sub numele de Mustoasa de Maderat.

Chiar si cu aceste controverse soiurile intra in istorie ca fiind unul destinat obtinerii vinurilor albe fiind cultivat in Transilvania si in Crisana si mai rar in alte zone din Romania. Cu o aciditate mare vinurile sunt caracterizate prin fructuozitate si prin prospetime. In momentul in care se degusta, Mustoasa lasa in gura si o senzatie de racoros si de proaspat care cum spun si specialistii seamana cu aerul curat al diminetilor de toamna din Romania.

Datorita aciditatii din vin se pot utiliza si pentru a prepara spumante de calitate ori pentru a obtine distilate din vin. Doctorul recomanda consumarea vinului mai ales ca si aperitiv datorita prospetimii. Se potriveste si cu preparatele din peste, din branza moale si din carne de pui.

Satul Maderat este in Vestul Romaniei, in zona unde sunt Muntii Zarandului. Satul este asezat pe patru coline care se intalnesc pe centrul localitatii acestea fiind traseele de la cele dooua vai care strabat satul si care pornesc spre Pancota.