La o constructie, oricarui domeniu ar apartine ea, rezidential sau comercial, lucrarile de izolatie pentru a nu patrunde apa in structura ei si a favoriza aparitia si mentinerea umezelii, sunt obligatorii. Astfel, aceste operatii incep inca de la baza cladirii, de la fundatie, si se termina la acoperis, acolo unde se fac hidroizolatii terase. Desigur, inainte de a decide care este cea mai buna optiune pentru o astfel de lucrare, se au in vedere cateva caracteristici.
Hidroizolatii terase, criterii de alegere a celei mai potrivite metode
La achizitionarea materialelor hidroizolante, se iau in calcul anumiti parametri ai lor, cum ar fi: care este nivelul de aderenta la materialele din care este construit suportul, cum se comporta la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, care este nivelul de impermeabilitate, elasticitatea, mai ales la temperaturi extreme, din ce sunt ele alcatuite pentru a se stabili daca sunt compatibile din punct de vedere chimic cu materialele cu care intra in contact si, in general, care este rezistenta lor la factorii de mediu.
Se mai ia in calcul si destinatia terasei, daca are doar rolul de acoperis sau daca va fi una circulabila.
Cum se executa hidroizolatii terase circulabile
Pentru o terasa care nu va fi doar un acoperis, ci si un loc de relaxare, se foloseste o gama mai larga de materiale, iar operatiile sunt mai complexe. Suportul se curata foarte bine de murdarie sau urme de vopsea sau var, se inlatura praful, dupa care se aplica amorsa, prin pensulare sau, eventual, prin stropire. Aceasta trebuie sa aiba o buna aderenta la suprafata de suport. Dupa aceasta, cu ajutorul unui spaclu, se aplica un strat de bitum oxidat la care se adauga minerale si se dilueaza cu solvent. Peste acest strat se pune o armatura, adica o plasa din fier-beton, dupa care se asteapta uscarea completa. Pe parapeti se monteaza o plasa din rapita. Se adauga sifoanele conectate la tevile prin care va trece apa de ploaie, dupa care se toarna sapa. Lucrarile de hidroizolatii terase se incheie cu stratul exterior, finisajul, care de obicei este alcatuit din gresie pentru exterior.
Alte izolatii necesare, in afara de hidroizolatii terase
Cladirea poate fi afectata de apele pluviale sau rezultate din topirea zapezii, nu doar in zona acoperisului sau a terasei. De aceea, pentru o buna protectie impotriva umezelii si a efectelor ei negative care ar putea afecta intreaga cladire, este indicat sa se efectueze izolarea si a fundatiei, sau a subsolului, cu atat mai mult cu cat zona este inundabila sau exista panza freatica de suprafata. Umezeala ar putea patrunde din pamant in peretii casei, prin fundatie, deoarece betonul nu este impermeabil. Acest lucru este indicat sa fie facut inca din stadiul de construire a cladirii respective, deoarece ulterior lucrarile de acest gen sunt mai dificile.
Deci, pe langa lucrarile de hidroizolatii terase, este foarte necesar sa se izoleze si partile constructiei care sunt in contact cu solul, pentru o buna impermeabilitate din toate punctele de vedere.
Comentarii Recente