Camerele de supraveghere, franele inteligente, informatiile prin satelit in timp real, camerele de supraveghere: tehnologii pentru a multumi conducatorul si pentru reducerea accidentelor. Sosirea vehiculelor autonome este, poate, un fenomen inevitabil: un salt tehnologic care poate redefini nu doar forma in care conducem, dar, de asemenea, modul in care sunt construite orasele, de exemplu. Dar, singura cale a schimbarii, barierele enorme care inca trebuie depasite, atat tehnice cat si culturale, impiedica ca asta sa fie o problema imediata. Unii analisti vorbesc de cinci pana la zece ani pentru ca masinile conduse in mod automat sa fie suficient pe strazi.

Asadar, o revoluie de o asemenea amploare nu are loc imediat: atunci cand pe termen lung, viitorul conducerii este masina autonoma, prezentul sau este deja mediatizat pentru unele automatizari de masini, in special in ceea ce priveste echipementele de supraveghere. In general vorbind, diverse echipamente de siguranta mai interesante care sunt deja pe piata, in special in segmentul premium, trebuie sa vada cu ochi mai buni drumul: o masina cu o cunostinta mai buna a conditiilor de drum. In ciuda problemelor care, in general, sunt rezultatul constiintei la o masina, in domeniul autovehiculelor auto. Dilema aceasta se solutioneaza prin echipamente de observare care masoara lucruri, precum acceleratia, viteza, semne de circulatie, modele de management ale utilizatorilor si chiar liniile care delimiteaza un drum pentru a corecta greselile conducatorului obosit sau neatent. Culegerea informatiilor se face in timp datorita camerelor de supraveghere, radarelor, vederilor cu infrarosu si lentilelor care citesc plumbul prezent in delimitarea unui drum, se intersecteaza cu informatiile privind viteza si greutatea autovehiculului pentru a calcula cand va avea loc o coliziune inevitabila. Aici, vine partea de automatizare. In functie de producator, o masina cu echipamente de asistenta, soferl auto poate emite alerte, poate gestiona conducerea masinii, sa incetineasca masina sau sa-l opreasca total.

Noua tehnologie care functioneaza sub aceste actiuni, implica altele, cum ar fi: franele, astfel incat, intr-o situatie de risc, sa dea toata puterea sa prin cea mai mica interventie a conducatorului; deschiderea AIR BAG si purtarea centurilor de sigurata, micsorand miscarea unui pasager intr-un accident. Tehnolgoiile acestea sunt prezente deja la masinile Volvo, Mercedez-Benz, BMW, Audi, s.a.. Echipamentul de ajutor al franei de urgenta reprezinta o tehologie ce poate fi considerata deja clasica. In momentul in care s-a detectat ca, in coliziunile frontale, persoanele nu incetineau cu destula putere, apoi, intr-o situatie de urgenta, automobilul facea asta cu cea mai mare putere. Nou, categoric, este preincarcarea franelor, care se face impreuna cu echipamentele care calculeaza ca va exista un accident inevitabil. Un studiu recent, s-a demonstrat ca masinile cu dispozitive de citire a soselei, fie radare sau camere de supraveghere, prezinta un risc mai mic de a face accident. Riscul unei coliziuni frontale scade tot mai mult, atunci cand in care masina are incorporate echipamente de franare autonome sau dispozitive de iluminat inteligente.