Indiferent de varsta sau statutul social, cartilor de dragoste au atras dintotdeauna interesul cititorilor, fie ca vorbim despre cititori inraiti sau cititori care citesc doar doua-trei carti pe an.
Pe aripile vantului
Autor: Margaret Mitchell
Romanul a fost publicat in 1936 iar in 1939 a avut parte de cea mai spectaculoasa ecranizare a unei carti realizata la Hollywood.
Desi initial cartea trebuai sa se numeasca Si maine e o zi (de altfel, replica foarte des folosita de personajul principal) Margaret Mitchell a ales in cele din urma acest titlu, inspirata de Ernest Dowson.
Actiunea romanului se petrece in Georgia si Atlanta, SUA. Intamplarile sunt tesute in jurul lui Scarlett O’Hara, fiica cea mare a unui imigrant irlandez imbogatit si a unei femei descendenta directa a unei familii de nobili din Franta.
Pe fondul Razboiului Civil American, tanara Scarlett se indragosteste de Ashely Wilkes. Desi acesta are o slabiciune pentru ea si farmecele sale, alege sa se casatoreasca cu blanda Melanie, cea pe care Scarlett o va iubi fara sa stie.
Mandrie si prejudecata
Autor: Jane Austen
De doua secole, aceasta poveste despre dragoste si familie, despre credinciosie si integritate morala, scrisa cu un incomparabil umor, a incantat generatii la rand, fiind una dintre cele mai celebre carti de dragoste.
Presarata cu note marginale oferind diverse informatii suplimentare, fapte istorice, anecdote si indemnuri culese din scrierile lui Jane Austen despre credinta, aceasta noua editie in limba romana va va oferi o lectura mai bogata decat pana acum.
Romanul Mandrie si prejudecata, publicat pentru prima data in anul 1823, introduce cititorii in atmosfera epocii de la cumpana dintre secolele XVIII si XIX.
Domnul Darcy e la fel de chipes si de nobil ca in urma cu doua veacuri, iar domnisoara Elizabeth nu si-a pierdut nimic din istetimea si din farmecul de altadata, atat de maiestru zugravite de catre indragita scriitoare.
Anna Karenina
Autor: Lev Tolstoi
Povestea unei vieti pline de patimi si indoieli, celebrul roman Anna Karenina istoriseste tragedia unei femei aflate sub imperiul distructiv al unei pasiuni adulterine.
In fundalul pe care, alaturi de Anna, evolueaza personaje aparte prin natura lor, Tolstoi divulga ipocrizia inaltei societati, zugraveste descompunerea modului de viata patriarhal si degradarea institutiei familiei.
4. La rascruce de vanturi
Autor: Emily Bronte
„Melodrama romantica – cu care Emily Bronte era, neindoielnic, familiarizata – isi datora imensul succes efectelor create de ambiguitate si de vagul trairilor eroilor. […]
In La rascruce de vanturi, lucrurile se petrec exact in sens invers: cu toate ca intamplarile relatate pot sa socheze, sa para uneori incredibile, sunt prezentate, in majoritatea cazurilor, cu o mare claritate si precizie. […]
Critica literara a numit acest tip de scriitura „imaginatie concreta”” si, ori de cate ori vorbeste despre ea, nu uita sa spuna ca Emily Bronte e „intemeietoarea acestei caracteristici” a romanului englez modern” [J. A. Marshall].
Comentarii Recente