Varstele cariilor dentare

de | ian. 7, 2016 | Life, Sanatate

Caria dentara este o infectie a dintelui cauzata de bacteria care ataca smaltul, cea mai comuna afectiune din lume. Mancarurile zaharate si saliva insuficienta cresc riscul de a face carii. Cercetarile arata ca vitamina D ar putea ajuta la reducerea acestui risc, in special la copii si adolescenti.
Cariile pot aparea inca din primii ani de viata si se formeaza din cauza actiunii zaharului sau a laptelui pe care il bea copilul pe timpul noptii. Odata ajuns in cavitatea orala, acesta devine suport pentru bacterii, dezvoltand astfel un pH ridicat. De aceea, parintii trebuie sa fie atenti nu doar la lichidele pe care copilul le bea, ci si la frecventa consumului.

Desi cariile de biberon afecteaza dintii de lapte, pe care copilul oricum ii pierde, nu trebuie neglijata importanta dentitiei primare. Pe langa dureri, poate fi afectata si dentitia definitiva.

Insa, frecventa ridicata a cariei dentare la varste tot mai mici impune necesitatea extinderii mijloacelor de profilaxie, printre care fluorizarea s-a dovedit a fi cea mai eficienta. Dintii permanenti isi incep mineralizarea din momentul nasterii, procesul incheindu-se in jurul varstei de 12 ani. Daca in acest interval de timp copilul primeste suplimente de fluor se obtine efectul cariostatic (acesti dinti nu se vor mai caria).

carii copii

La adolcescenti, prezenta cariei, la nivel global, se regaseste, ca si in cazul adultilor, intr-un procent destul de mare. Tinerii ai caror dinti sunt in crestere dezvolta carii pentru ca mineralele din compozitie nu sunt stabile si pot fi indepartate cu usurinta de acizi. In cazul acestora, caria poate fi prevenita prin efectuarea sigilarilor dentare. Acestea reprezinta o masura de prevenire a formarii cariilor pe suprafetele dentare care prezinta santuri, prin umplerea acestora cu un material compozit.

Pe masura ce erup, se recomanda sigilarea molarilor si premolarilor, alaturi de o igiena foarte buna, care trebuie mentinuta pe tot parcursul vietii. In cazul aparitiei cariei, aceasta se indeparteaza, iar substanta dentara lipsa se inlocuieste printr-o obturatie (plomba) estetica din material compozit sau ceramica.

Nu trebuie uitate complicatiile cariilor, care pot afecta pulpa dentara, ducand, in unele situatii foarte grave, la distrugerea aproape in totalitate a dintelui, fiind necesara extractia.

Caria este prezenta, desi cu o incidenta mai scazuta, si la batrani. Aceasta apare din cauza calitatii si cantitatii mai scazute a salivei, dar si din cauza retractiei gingivale, caz in care cariile apar la nivelul radacinilor dintilor. In cazul purtarii protezelor dentare partiale (cand mai exista dinti pe arcada dentara), igiena este foarte importanta, deoarece crosetele protezelor pot retine alimentele care vor determina aparitia cariilor pe suprafetele dentare respective.

In toate situatiile, prezenta cariilor presupune o vizita la cabinetul stomatologic pentru solutionarea problemei, desi este de dorit surprinderea acestora in faze incipiente.

In acest sens sunt recomandate controalele periodice, folosirea pastei de dinti, a atei dentare si a apei de gura.

Ata dentara are o textura moale si flexibila care este delicata cu dintii si gingiile, iar tehnologia de alunecare ajuta la penetrarea si indepartarea placii bacteriene dintre dinti. Apa de gura lupta eficient impotriva bacteriilor, testele clinice demonstrand ca inhiba dezvoltarea placii bacteriene. Efectul sau dureaza pana la 12 ore.

Sursa: Hyperdent

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.053)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.180)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]