dormitor_y032MIn acest articol vom vorbi despre un proiect de mobilier, si anume un dulap unghiular, in contextul unui dormitor cu dimensiuni reduse. Dulapul a evoluat in timp: de la simpla mobila cu format standard la piesa de mobila realizata la comanda, in asa fel incat sa ocupe chiar si o camera intreaga de la pardoseala la plafon si de la un perete la altul, definind astfel schema zonei de noapte.

In unele cazuri exista norocul de a detine o camera in plus, ce poate asuma rolul de dulap dressing. Intr-o astfel de camera se poate construi un dulap dispus de-a lungul peretilor, consimtind maximul de spatiu de depozitare in diverse module care il compun. Omogenitatea structurii de-a lungul peretelui poate fi intrerupta numai de spatiul din dreptul usii.

In cazul unui dormitor matrimonial caracterizat de o suprafata dreptunghiulara si cu o disproportie considerabila intre latime si lungime, nefiind posibila dispozitia clasica a unui dulap frontal patului, se poate opta pentru o solutie alternativa, care sa exploateze ceilalti pereti. O camera dreptunghiulara lunga si stramta poate fi subdivizata in doua arii aproape patrate: zona patului, iluminata in mod corespunzator de ferestre si o zona dulap-dressing dispusa pe doua laturi. Deci garderoba rezulta ca o continuare a unei noptiere, pe de o parte, in timp ce cealalta acopera intregul perete, cu exceptia spatiului din dreptul usii, pentru a permite accesul.

In momentul in care se face proiectul, se poate decide la construirea a mai multe module ce vor fi asamblate pe loc. Fabricantii de mobila la comanda pot adopta mai multe solutii, astfel incat sa se foloseasca cea mai mare parte a spatiului. Un astfel de dulap se poate face din lemn din diverse esente, de preferat in asa fel incat sa fie in acord cu culoarea parchetului.

Usile pot fi glisante, in asa fel incat sa se foloseasca spatiul la maximul de eficienta, iar partea frontala a acestora poate fi acoperita si de oglinzi. O serie de leduri incastrate pot asigura iluminarea necesara in cazul in care ne schimbam aici. In plus, prezenta unei oglinzi confera lumina in zona si mai ascunde din lipsa de adancime si din volumul dulapului prezent in incapere. Cu alte cuvinte, abia intrati in camera, vom avea senzatia ca dulapul nu ocupa spatiul, pentru ca privirea este atrasa de reflexele de lumina din oglinda.

In concluzie, putem afirma ca intr-un dormitor cu o conformatie dificila, fiind stramt si lung, se poate obtine un ambient nocturn confortabil, constituit din doua spatii, cu o separatie fluida intre zona patului si zona dulapului, care apare ca un colt luminos.