Rusia se gândește să ia măsuri drastice împotriva națiunilor Vestice și să interzică importul de mașini din acestea, dacă Statele Unite și Uniunea Europeană vor pune alte sancțiuni adiționale asupra Moscovei, conform unei știri apărute în ziarul rusesc Vedomosti.

În urma confruntărilor dintre Rusia și Ucraina, țările vestice au impus unele sancțiuni la adresa Moscovei, acestea vizând inclusiv sectorul financiar și cel energetic, iar mulți dintre apropiații lui Putin au intrat și ei pe listă neagră. Rusia, care neagă vehement că ajută în vreun fel la înarmarea rebelilor separatiști din estul Ucrainei, ar putea interzice, parțial sau total, orice import de autoturisme din Vest.

Vehiculele importate de ruși formează 27% din vânzările de mașini pentru pasageri din prima jumătate a anului 2014, în timp ce importurile de camioane și utilitare se ridică la 46%, iar cele de autobuze, la 13%. În Rusia, vânzările de automobile au scăzut cu 5,5% anul trecut. Din cauza problemelor asociate conflictului din Ucraina și a slăbirii puterii de cumpărare a rublei, s-au reevaluat și procentele de vânzări pentru acest an, declinul vânzărilor putând ajunge chiar până la 12%.

Interzicerea importurilor nu va afecta producția de mașini străine de pe teritoriul rusesc. Ford, Volkswagen, Renault, Toyota și Hyundai sunt unele dintre companiile producătoare de mașini care își desfășoară activitatea și în Rusia. Din ce se mai poate deduce din spusele ziariștilor de la Vedomosti, Putin încă nu a luat nici o decizie în ceea ce privește adoptarea unor alte sancțiuni ce ar urma să fie aplicate producătorilor vestici de automobile.

Rusia a impus, la rândul ei, sancțiuni la importurile de produse agricole din Uniunea Europeană, Statele Unite, Australia, Canada și Norvegia. De asemenea, rușii susțin că ar putea introduce noi măsuri și în alte domenii, precum sunt cel aeronautic sau industria auto.