TikTok a fost amendată de UE cu 345 de milioane de euro, pentru că nu a protejat copiii. Conturile lor erau setate implicit ca “publice”, permițând astfel oricui să le urmărească și să interacționeze cu minorii. Nici nu a aplicat corect funcția de control parental.
DPC a subliniat că, pe parcursul investigației efectuate în 2020, utilizatorii cu vârste cuprinse între 13 și 17 ani au fost ghidați de platformă, prin procesul de înregistrare, într-un mod care a dus la setarea conturilor lor ca fiind publice, ceea ce înseamnă că oricine poate vedea conținutul unui cont sau comenta pe acesta, în mod implicit. De asemenea, Comisia a constatat că sistemul de “asociere familială”, care oferă unui adult controlul asupra setărilor contului unui copil, nu a verificat dacă adultul “asociat” cu minorul utilizator este un părinte sau un tutore.
Funcțiile Duet și Stitch, care permit utilizatorilor să își combine conținutul cu cel al altor TikTokeri, au fost, de asemenea, activate în mod implicit pentru persoanele sub 17 ani.
Decizia DPC vine după ce, în aprilie, TikTok a fost amendată cu 12,7 milioane de lire sterline de către autoritatea de reglementare a datelor din Marea Britanie pentru că a prelucrat ilegal datele a 1,4 milioane de copii sub 13 ani care foloseau platforma fără acordul părinților. Unul dintre coordonatorii investigației de atunci a declarat că TikTok a făcut “foarte puțin, dacă nu chiar nimic” pentru a verifica cine folosea platforma.
TikTok se declară nemulțumită de anchetă, deoarece aceasta a vizat doar anul 2020, iar în prezent, setările implicite pentru copii respectă regulamentele și setează conturile acestora ca fiind “private”, ceea ce înseamnă că doar persoanele aprobate de utilizator pot vedea conținutul lor.
Surse: The Guardian, Reuters
Stire preluata de pe BIZIDAY
Comentarii Recente