Airsoft-ul este sport ce poate fi practicat ca un hobby și este și foarte amuzant în același timp. Cu toate acestea, ca în orice sport, există și anumite riscuri atunci când vine vorba despre practicarea airsoft-ului. Unul dintre riscuri îl reprezintă, evident, rănirea.

Pentru aceia dintre voi care nu au auzit sau nu au practicat vreodată acest sport sau această activitate, trebuie, mai întâi de toate, să vă lămuresc ce este airsoft-ul. Airsoft-ul este o activitate asemănătoare paintball-ului, în care un grup de jucători se echipează cu replici ale unor arme adevărate și pleacă în „anihilarea” adversarului de pe câmpul de luptă.

Armele în cauză sunt copii fidele ale puștilor și pistoalelor folosite în realitate de poliție, armată sau forțele speciale ori antitero. Fiind doar niște jucării, ele nu au muniție adevărat, ci trag niște biluțe din plastic care se consideră a fi „gloanțe”.

De fiecare dată când un jucător este atins de o astfel de bilă în timpul jocului, se consideră că a fost „omorât”, el trebuind să se retragă din joc. În funcție de regulile stabilite de organizatorii jocului în cauză, cel care a fost nimerit de 3 ori pe durata partidei poate fi scos definitiv din joc, el fiind „mort” definitiv în acest caz.

Cam acesta este, pe scurt, airsoft-ul. Nu am menționat, însă, riscurile la care vă puteți expune atunci când sunteți implicați într-un joc, nu? Ei bine, cu toate că acele bile cu care trag armele de airsoft sunt din plastic și sunt mici, nu trebuie desconsiderate, ele putând provoca răni unui jucător care a fost nimerit de ele, în special dacă s-a tras asupra lui de la mică distanță.

Cele mai predispuse zone la rănire din corpul uman sunt capul și ochii, de aceea este foarte important ca acestea să fie protejate. Pentru cap se poate folosi o cască, iar pentru ochi, o pereche de ochelari balistici sau rezistenți la șocuri.

Importanța căștii de airsoft la copii

Copiii sunt mai susceptibili la a se accidenta, inclusiv la cap, atunci când practică airsoft-ul. Capetele și gâturile lor nu sunt suficient de puternice și de dezvoltate pentru a prelua șocurile la care ar putea fi supuse, de aceea este nevoie ca ei să poarte o cască.

Copiii nu sunt întotdeauna atenți atunci când se joacă, putându-se accidenta foarte ușor atunci când se împiedică de ceva sau dacă dau cu capul într-un copac, din greșeală. În aceste cazuri, ei pot suferi răni serioase dacă nu sunt protejați de o cască.

Dar să nu credeți că numai copiii sunt expuși riscurilor accidentării. Și adolescenții, tinerii sau adulți se pot afla într-o situație în care să sufere răni în urmă unei căzături, a unei lovituri sau în urma primirii unei bile în cap sau în ochi.

Cum să achiziționezi casca potrivită

Primul lucru și cel mai important atunci când vine vremea achiziționării unei căști, este determinarea unei mărimi corespunzătoare. Casca trebuie să fie suficient de mare încât să vă stea bine pe cap, cât și suficient de confortabilă. Alegeți mărimea acesteia în funcție de conformația capului vostru.

Dacă o cască este prea mică, vă poate strânge. Dacă este prea mare, vă poate aluneca de pe cap, incomodându-vă vederea. Există două tipuri de căști: cele simple, care nu acoperă toată fața, și cele care acoperă întreaga față.

Atunci când alegeți o cască normală, aveți nevoie și de o pereche de ochelari, pentru a vă proteja și ochii. Dacă ați ales un model care acoperă întreaga față, atunci eliminați din start nevoie achiziționării unei perechi de ochelari, deoarece nu mai aveți nevoie de ei.

De asemenea, este important să cumpărați o cască ce se poate prinde de cap cu o baretă, sub bărbie, pentru a vă asigura că aceasta nu vă va zbura de pe cap în timpul jocului, lăsându-vă descoperiți.

Culoarea și designul căștii

Degeaba o cască vă oferă protecția necesară dacă vouă nu vă place s-o purtați, pentru că o considerați urâtă. În general, căștile de airsoft vin în două culori standard, negru și verde. Unii jucători de airsoft sunt mulțumiți cu o cască simplă, în timp ce unii ar vrea una mai mișto.

Puteți să vă faceți casca mai deosebită prin vopsirea ei în alte culori, prin adăugarea unor desene sau a unor abțibilduri.