Fundațiile sunt proiectate pentru a transfera greutatea clădirii pe sol. Când capacitatea sa portantă este redusă sau solul este pur și simplu insuportabil, eterogen sau deformabil, are un nivel ridicat al apei subterane sau este situat pe o pantă abruptă, modul tradițional de construire a unei case se poate dovedi imposibil sau dificil din punct de vedere tehnic și foarte scump. Într-o astfel de situație, o soluție bună este de a face fundații pe piloți de îndesare. Datorită utilizării acestei metode, este posibil să construiești o casă pe orice tip de teren – chiar și pe turbă și nămol sau cu pânza freatică ridicată – evitând în același timp procedurile constante de drenaj.
Ce sunt piloții de îndesare?
O fundație pe piloți de îndesare este un fel de fundație profundă. Piloții ajung adânc în pământ și transferă greutatea clădirii în straturile sale mai dure. În casele unifamiliale, aceste încărcături nu sunt mari, și prin urmare, piloții de îndesare sunt utilizați pentru construcția caselor. Acestea se caracterizează printr-o secțiune transversală mică (până la 30 cm), dar de capacitate mare de încărcare în raport cu diametrul. Parametrii piloților de îndesare (diametrul, adâncimea de încastrare și distanța lor) ar trebui să fie adaptați la condițiile de apă și sol, precum și la sarcinile clădirii. Lungimea piloților depinde în primul rând de adâncimea la care se află subsolul.
Piloții de îndesare pot fi formați (betonați) în sol. Acest tip este cel mai util în zonele cu nivel ridicat al apelor subterane – sau sub formă de elemente din beton armat sau oțel prefabricat, aceștia din urmă fiind utilizați mai degrabă pe șantiere mai mari. Sunt îndesați în pământ sau vibrați. Elementele impactate sunt potrivite numai pentru terenuri bine compactate. Piloții de îndesare din beton armat pot fi solizi sau tubulari (cu sau fără fund). Sunt întăriți cu bare drepte conectate prin etrieri sau înfășurări. Aceștia se caracterizează prin capacitate de încărcare ridicată și așezare redusă. După ce pilonul este încorporat în pământ, capul său este înlănțuit pentru a dezvălui armătura care va fi utilizată pentru ancorarea în fundație.
Piloți de îndesare – Dispunere
Utilizarea piloților de îndesare ar trebui să fie decisă de proiectant după ce a luat cunoștință de rezultatele investigațiilor geotehnice ale solului. Aceste teste sunt necesare pentru obținerea autorizației de construire și constau în forare, prelevarea de probe și testarea solului în mai multe puncte ale parcelei. Piloții de îndesare ar trebui să fie sub toate colțurile casei, precum și sub îmbinările pereților portanți și la anumite intervale de-a lungul acestor pereți. De obicei nu sunt necesari acolo unde există pereți despărțitori, cu excepția cazului în care proiectantul decide altfel. În locurile supuse unor sarcini mai mari – de exemplu, sub coșuri de fum – se fac piloți de îndesare mai scurți, dar mai spațiați. După marcarea geodezică a clădirii și axa fundației, se instalează piloții de îndesare în conformitate cu proiectul dezvoltat.
Comentarii Recente