Sustinerea infrastructurii, intretinerea terenurilor, securizarea cladirilor alaturate, tehnica folosita pentru peretii mulati s-a dezvoltat odata cu densificarea oraselor si proliferarea infrastructurilor subterane.

Peretii mulati sunt utilizati in principal pentru construirea de incinte subterane relativ etanse – precum parcari, gropi, bazine de depozitare – situate sub nivelul panzei freatice. Dar si pentru realizarea structurilor de sustinere de mare inaltime, care necesita o mare inertie.

In aceasta a doua configuratie, peretii mulati preiau forta solului si a apei, limitand fluxul de apa prin fundul excavarii. Este, de asemenea, utilizat in cazul unor constrangeri de mediu puternice, pentru a asigura cladirile alaturate sau langa structuri sensibile, cum ar fi caile ferate sau colectoarele. De asemenea, tehnologia face posibila realizarea de bare de fundatie precum turnurile gemene Petronas din Kuala Lumpur (Malaezia). Geologia a fost caracterizata de prezenta zonelor carstice si, prin urmare, a fost necesar sa se depaseasca aceste terenuri. Pentru a face acest lucru, s-au facut 208 piloni de 120 cm grosime, coborand pana la 126,50 m adancime, pe care se bazeaza cele doua cladiri inalte de 452 m.

Rotofiller, taietor si alte hidrofilari

Metoda peretelui mulat consta in realizarea de panouri foarte inalte, in beton armat turnat in pamant, intretinerea sapaturii fiind asigurata, in timpul forarii, de un noroi tixotrop de tip ciment bentonit (amestec argila tratata si apa). Forarea acestor panouri, a caror grosime variaza in mod obisnuit de la 52 la 152 cm, se efectueaza prin extractia de la sol, folosind doua tipuri de masini:

  1. Cablu sau cupe hidraulice: cu aceste masini, solurile dure sau obstacolele sunt fracturate cu ajutorul unui burghiu greu suspendat de unul dintre cele doua cabluri de burghiu. Butasii sunt apoi turnati in camioane si apoi transportati intr-o groapa de decantare. Forajul progreseaza in secvente, in timpul carora instrumentul este alternativ coborat si apoi ridicat.
  2. Masini cu roti dintate: fiecare producator si-a dezvoltat propria masina. In acest caz, solul este taiat si zdrobit, apoi aspirat, continuu. „Butasii” sunt amestecati cu noroiul folosind pompe amplasate la baza sculelor. Amestecul rezultat este apoi livrat la o unitate de reciclare. Functia sa este de a regenera namolul incarcat, eliminand particulele de sol. Cele mai eficiente instalatii le permit sa fie tratate pana la o dimensiune de 50 microni.

In ambele cazuri, odata ce panoul a fost excavat si inainte de betonare, este necesar sa se inlocuiasca noroiul „curat” cu noroiul murdar, pentru a evita orice risc de amestecare a particulelor de sol cu ​​betonul si, prin urmare, cu acesta.

Freza pentru medii dure

Utilizarea acestei solutii este, prin urmare, rezervata pentru terenul dur, care nu poate fi traversat de trepanning sau situat in medii sensibile, cum ar fi in zonele urbane. In acest caz, prezenta cladirilor alaturate, de exemplu, interzice orice vibratie.

Oricare ar fi metoda, procedura incepe cu constructia peretilor de ghidare, structuri de beton paralele care au o grosime de aproximativ 20 cm si o inaltime de 80 cm. In cele din urma, acestea constituie un suport stabil pentru operatiuni delicate, cum ar fi mentinerea custilor de armare.

Pentru mai multe informatii despre aceasta tehnologie, va rugam sa accesati link-ul acesta!