Medicina muncii se axeaza inainte de toate pe mentinerea sanatatii angajatilor la locul de munca. De altfel, medicina muncii include tratament asupra ranilor si a bolilor si, de asemenea, prevenirea acestora.

Un obiectiv secundar al medicinii de munca este stimularea sau mentinerea productivitatii.

Medicii profesionisti diagnostica, gestioneaza si previne leziunile si bolile care au fost cauzate sau exacerbate de factori la locul de munca. Ele se concentreaza asupra fiecarui aspect al efectelor muncii asupra sanatatii si, de asemenea, asupra sanatatii asupra muncii.

Servicii medicina muncii – natura locului de munca

Medicii profesionisti viziteaza locurile de munca ale oamenilor si evalueaza o gama larga de probleme de sanatate care implica in mod direct mediul in care acestia lucreaza. O parte din munca lor implica fara doar si poate ajutorul pe care acestia il ofera angajatilor, astfel incat le ofera acestora sfaturile necesare cu privire la deciziile pe care trebuie sa le ia, precum: sa ramana la locul de munca sau in cazul in care au avut probleme de sanatate care ii impedicau sa lucreze in mediul respectiv, sa se intoarca la munca. In cele mai multe cazuri, in astfel de situatii angajatul a avut un accident sau o boala. Medicii profesionisti lucreaza in serviciile de sanatate din tara lor si in organizatii mari. Acestia pot lucra, de exemplu, in fortele armate, organizatiile de transport si serviciile de urgenta. Multi producatori au propriile lor servicii de sanatate profesionala.

Securitatea si sanatatea in munca

Medicina muncii, pe care am numit-o candva medicina industriala , este o ramura a securitatii si sanatatii in munca (SSM). In general, companiile sunt preocupate de siguranta, sanatatea si bunastarea oamenilor la locul de munca.

De asemenea, termenul de medicina muncii include, de asemenea, bunastarea angajatorilor, a clientilor, a furnizorilor si a oricarui altul care poate afecta locul de munca. De asemenea, il numim de securitate si sanatate in munca, sau sanatate si securitate la locul de munca.

Medicina muncii – probleme comune

Medicii profesionisti trebuie sa trateze de obicei urmatoarele probleme:

  • Boli legate de azbest;
  • Stres legat de munca;
  • Pierderea auzului cauzata de zgomot;
  • Dureri de spate;
  • Probleme pe care le poate provoca expunerea la substante chimice si vibratii.

Responsabilitati ale medicilor de medicina muncii

De asemenea, in ceea ce ii priveste pe medicii profesionisti care se ocupa de medicina muncii, acestia trebuie sa detina cunostintele necesare si mai mult decat atat sa imbine propriile cunostinte cu cele dobandite pe parcursul anilor de studiu.

Medicii profesionisti trebuie, de asemenea, sa-si combine cunostintele clinice cu o intelegere detaliata a legislatiei privind ocuparea fortei de munca si anti-discriminare, precum si legislatia privind mediul si sanatatea si securitatea. Pe masura ce importanta ocuparii fortei de munca pentru sanatate si bunastare este mai bine inteleasa si de altfel pusa in practica la propiu, medicina muncii avanseaza agenda politica si poate juca un rol mai important in politica guvernamentala viitoare. 

De asemenea, medicul de medicina muncii va elibera un document, in urma analizelor aferente, care sa ateste faptul ca angajatul este apt in exercitarea muncii, postului pe care il detine.