Cum Se Pot Integra Panourile Fotovoltaice In Arhitectura Urbana?

de | aug. 26, 2021 | Home & Deco

Producatorii de panouri fotovoltaice, precum Fronius, incearca de ani de zile sa gaseasca formula perfecta pentru integrarea sistemelor lor in arhitectura urbana existenta. Acest lucru se datoreaza nevoii tot mai mari de energie regenerabila la nivelul oraselor mari dar si de conservare a patrimoniului arhitectural existent. Daca in cazul unor instalatii pentru partea de infrastructura rutiera, spre exemplu, lucrurile sunt mult mai simple, in momentul in care se discuta despre pastrarea nealterata a imaginii unei cladiri istorice dar care sa fie dotata si cu un sistem fotovoltaic, lucrurile se schimba si se complica.

Posibilitati de Integrare a Panourilor Fotovoltaice In Arhitectura Urbana?

Migrarea de la surse traditionale de energie spre cele alternative este un aspect pe care multi arhitecti, constructori si designeri l-au abordat in ultimii ani. Acesta nu se rezuma numai la utilizatorii casnici si industriali. Din ce in ce mai multe orase, si chiar localitati mai mici, incep sa gaseasca noi metode de reducere a amprentei de carbon prin instalarea de sisteme bazate pe energii regenerabile. De la panouri care folosesc lumina soarelui si pana la turbine care utilizeaza puterea aerului, orice varianta este explorata astfel incat energia produsa sa fie una sigura si cu o eficienta cat mai mare. Insa instalarea acestor sisteme nu este singura problema a autoritatilor. O alta problema este integrarea lor in arhitectura existenta.

Prezenta unor panouri fotovoltaice pe o casa dintr-un ansamblu rezidential de la marginea unui oras nu mai este demult o noutate. Insa integrarea acelorasi panouri printre cladiri de patrimoniu din centrul istoric al urbei s-ar putea dovedi ceva mai dificila. Solutia cea mai simpla este mutarea panourilor in afara localitatii si instalarii unei retele de distributie. Acest lucru insa nu este posibil intotdeauna. De aceea designerii si producatorii de astfel de panouri au fost nevoiti sa vina cu alte solutii pentru aceasta problema.

O astfel de solutie este inlocuirea panourilor clasice cu niste folii care functioneaza pe acelasi principiu. Avantajul acestora este flexibilitatea. Astfel, imaginea per ansamblu al unor cladiri istorice nu este perturbata si suprafetele de acoperis sunt in continuare utilizate la maximum. Desigur, astfel de solutii, desi revolutionare, trebuie implementate in deplina concordanta cu normele de conservare a cladirilor vizate. Un sistem compus din astfel de folii nu se rezuma numai la partea vizibila. In spatele acestora se afla numeroase elemente, majoritatea de natura electrica, care trebuie sa fie instalate in asa fel incat sa nu interfereze cu restul cladirii.

O alta varianta de integrare a celulelor fotovoltaice in arhitectura deja existenta este folosirea unor tigle speciale. Dezvoltate in ultimii ani de catre compania Tesla, astfel de tigle vin sa inlocuiasca panourile clasice, pastrand si chiar imbunatatind performantele acestora. In plus, ele se pot integra fara efort in arhitectura existenta deoarece clientul are la dispozitie un numar de finisaje care sa se potriveasca cu cladirile din apropiere. Desigur, o astfel de investitie se poate dovedi a fi destul de mare, insa amortizarea ei se face relativ rapid iar durata de exploatare a acestor tigle se estimeaza a fi chiar mai mare decat in cazul panourilor clasice.

Ce Ofera Fronius?

Cu o istorie de aproape 30 de ani, firma Fronius este unul din marii jucatori din industria energiei regenerabile la nivel mondial. Cu un portofoliu de clienti in continua crestere, firma a reusit sa aduca atat pentru utilizatorii casnici cat si pentru cei industriali solutii exceptionale, adecvate cerintelor si resurselor disponibile. De aceea este una dintre firmele preferate si pe piata din Romania. Produsele lor conving prin calitate; calitate atestata prin numeroasele premii obtinute de-a lungul anilor. Inceputa ca o firma de familie, si continuata asa pana in ziua de azi, aceasta si-a pastrat principiile cand a venit vorba de inovare si a continuat sa se gandeasca la nevoile utilizatorului inainte de toate.

Insa nu doar produsele oferite de acestia atrag atentia clientilor prin showroom-uri si magazine. Ci si serviciile oferite. De la simpli clienti si pana la parteneri si distribuitori, acestia vin cu un numar de servicii greu de egalat. Fie ca este vorba de suportul tehnic oferit fiecarui detinator de sistem de la ei sau de programul de instruire pentru instalatori, acestia au inteles ca cea mai buna reclama pentru ei este performanta.

Mai mult decat o firma care produce si distribuie sisteme fotovoltaice, acestia sunt si un puternic avocat pentru mediu. O foarte buna parte din filosofia firmei se bazeaza pe ce se poate face pentru a proteja mediul si a spori utilizarea resurselor energetice regenerabile. Desigur, ca orice firma, si ei doresc sa aiba cat mai multi clienti, insa nu daca asta inseamna sacrificarea mesajului ecologist.

Cum Se Poate Adapta Sistemul Fotovoltaic La Arhitectura Existenta?

Fronius

Adaptarea unui sistem precum cel cu panouri fotovoltaice la elementele de arhitectura existente poate fi uneori destul de dificil. De aceea se recomanda intotdeauna apelarea la persoane specializate in acest domeniu, cum ar fi cei de la Solarx. Ei va pot ajuta informatii si sugestii valoroase privind posibilitatile de adaptare a sistemului fotovoltaic la nevoile dumneavoastra.

O prima solutie ar fi integrarea panourilor in sine in structura cladirii. Acest lucru este din ce in ce mai des intalnit, in special in cazul cladirilor cu acoperisuri mari sau a celor rezidentiale care doresc sa pastreze imaginea de unitate a cladirii. Desigur, aceasta integrare poate avea dezavantajele sale, insa toate aceste aspecte se pot discuta cu reprezentantul furnizorului sistemului inainte de instalarea acestuia.

Nu se recomanda gasirea unor solutii pe cont propriu, cum ar fi eliminarea unor elemente inestetice sau modificarea sistemului in vreun fel de catre client. Astfel de interventii pot duce la o functionare incorecta a sistemului care la randul ei poate duce la probleme mult mai mare. In plus, exista intotdeauna riscul ranirii in momentul in care se intervine pe suprafetele mai sensibile ale sistemului, cum ar fi cele de sticla sau la elementele electrice. Orice modificare se doreste a se aduce sistemului se recomanda consultarea unor specialisti si folosirea materialelor si tehnicilor recomandate de acestia.

Te-ar mai putea interesa si....

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

7 idei de amenajare a gradinii din fata casei

Amplasarea gradinii din fata casei poate fi un element important pentru aspectul exterior al acesteia, dar poate deveni, de asemenea, un loc de relaxare si de petrecere a timpului liber pentru intreaga familie. Iata cateva idei de amenajare a gradinii din fata casei:...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.942)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.037)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]