De Ce Marile Companii Investesc Tot Mai Mult In Energia Regenerabila

de | iun. 1, 2021 | Servicii

Energia Regenerabila

Piata de energie regenerabila a vazut niste avansuri remarcabile in ultima vreme. De la simplele panouri solare, folosite la incalzirea apei necesare in gospodarie, astazi se pot achizitiona intregi sisteme care sa asigure energia electrica necesara unor sectii intregi de uzine. Desigur, mai sunt multe lucruri de rafinat cand vine vorba de implementarea unor astfel de sisteme, insa ele sunt deja disponibile pe piata, atat micilor cat si marilor consumatori, fapt incurajator pentru oricine preocupat de protejarea mediului si de reducerea dependentei de combustibilii fosili folositi in prezent.

De Ce Tot Mai Multe Companii Investesc In Energie Regenerabila?

De-a lungul timpului toate companiile care au existat au incercat sa gaseasca noi metode de a-si eficientiza productia si de a-si scadea costurile de operare. Una din aceste metode a fost gasirea de noi surse de energie regenerabila de cate ori tehnologia permitea acest lucru. De la aburi, la petrol si pana la energie nucleara, toate aceste optiuni au fost exploatate in diferite momente ale istoriei de catre diferite ramuri ale industriei. Insa in ultima perioada producerea energiei atat de necesare functionarii tuturor companiilor, atat mici cat si multinationale, se dovedeste a fi ori prea costisitoare ori mult prea periculoasa pentru cei implicati in producerea ei si pentru mediul inconjurator. De aceea, orice companie care isi doreste sa supravietuiasca si sa functioneze in continuare trebuie sa se gandeasca foarte serios la gasirea unor alternative la sursele clasice de energie.

Din acest motiv tot mai multi giganti internationali si-au intors atentia catre, si au inceput sa investeasca in, energie regenerabila. Principalele motive pentru a investii in energie regenerabila sunt faptul ca acestea, asa cum le zice si numele, se pot folosi fara a exista teama epuizarii lor si pentru ca, spre deosebire de alte moduri de obtinere a energiei, au aproape impact negativ zero asupra mediului si a oamenilor implicati in utilizarea lor. De la simplele panouri solare instalate pe un sediu de firma pentru a asigura necesarul de apa calda pentru angajati si mergand pana la ferme intregi de panouri solare care sunt menite sa alimenteze sectii intregi din uzine sau alte spatii mari de productie.

Un alt motiv pentru care tot mai multi giganti industriali aleg sa investeasca in surse alternative de energie este pentru a combate efectele negative pe care producerea de energie folosind metode clasice le-au produs de-a lungul timpului. Producerea energiei prin folosirea materialelor radioactive, spre exemplu, care era salutata nu demult ca fiind o metoda sigura si curata de obtinere a energiei s-a dovedit ca produce o serie de alti compusi care sunt cat se poate de daunatori pentru mediul inconjurator. Deseurile radioactive rezultate in urma folosirii unor elemente precum uraniul in reactoarele centralelor nucleare sunt foarte greu de gestionat uneori iar orice accident poate avea efecte devastatoare care sa se resimta o lunga perioada de timp.

Care Sunt Avantajele Folosirii Unor Instalatii Pentru Energii Alternative?

Sectorul care se ocupa cu dezvoltarea surselor de energie alternativa este in continua expansiune. Asta inseamna ca cercetarea in acest domeniu continua astfel imbunatatindu-se fiecare element care este folosit in procesul de obtinere si folosire a energiei din surse alternative. Desi mai sunt multi pasi de facut pana cand se va putea vorbi de o standardizare a pietei acestor materiale si echipamente, multe avantaje exista deja. Un prim mare avantaj este ca trecerea de la surse de energie clasice la cele alternative se poate face foarte repede si cu un minim de deranj. Echipamentele necesare sunt relativ usor de gasit iar utilizarea lor nu necesita nici un fel de pregatire speciala prea elaborata pentru a le utiliza.

Un alt mare avantaj al trecerii de la surse de energie clasica la cele alternative este acela ca investitia se amortizeaza relativ repede. La nivel international exista un efort concentrat al mai multor entitati, atat statale cat si non-statale, de a convinge populatia sa opteze pentru surse alternative de energie. Un mod prin acestea aleg sa impulsioneze pe oricine doreste aceasta trecere este oferirea de granturi si reduceri pentru implementarea unor astfel de sisteme. De aceea contributia beneficiarului este mult diminuata si acesta se poate bucura de o recuperare a investitiei in foarte scurt timp. In Romania, spre exemplu, exista mai multe mecanisme de finantare menite sa incurajeze consumatorii casnici sa aleaga surse alternative de energiei precum cele solare sau eoliene.

De asemenea, sistemele care folosesc energii alternative au fost majoritatea dezvoltate pentru a fi simplu de instalat si intretinut. Desi poate nu multa lume da atentie unui astfel de detaliu. El se poate dovedi a fi destul de important cand trebuie asigurata functionarea unui sistem fotovoltaic compus dintr-un numar foarte mare de panouri. Curatarea, repararea si schimbarea acestora au fost gandite sa poata fi facute intr-un timp cat mai scurt astfel minimalizand timpul in care sistemul nu produce energie. Aceasta usurinta in intretinerea unor astfel de sisteme se poate dovedi din nou valoroasa in situatia unor zone greu accesibile, cum ar fi zonele montane, unde proprietarul sistemului trebuie sa faca singur anumite interventii de rutina.

Ce Implica Utilizarea Unor Astfel De Sisteme, In Afara De Montarea Lor Efectiva?

panouri solare

Inainte ca beneficiarul sa se poata bucura de energia provenita din surse alternative, acesta trebuie mai intai sa parcurga cativa pasi esentiali. In primul rand trebuie sa inteleaga foarte bine ce fel de sistem i se potriveste si de ce. Foarte multe persoane, care sunt interesate de astfel de sisteme, fac o confuzie intre simplele panouri solare folosite la incalzirea apei si sistemele de panouri fotovoltaice folosite la producerea energiei electrice. Desigur, cercetarea pe internet si din alte surse este un prim pas spre intelegere, insa pentru a putea cu adevarat pricepe care sunt diferentele intre sisteme si care sunt optiunile viabile pentru fiecare client, consultarea unei firme specializate este mai mult decat necesara. Firme precum Solarx s-au specializat in astfel de sisteme si sunt oricand gata sa consilieze orice potential client.

Urmatorul pas este configurarea sistemului. Multe persoane considera ca un sistem de panouri, spre exemplu, poate fi pur si simplu cumparat sub forma de kit si instalat. In mare parte au dreptate, astfel de kit-uri fiind disponibile pe piata. Insa daca dimensiunile panourilor incluse in kit nu reprezinta o suprafata suficienta pentru producerea necesarului de energie, atunci va fi nevoie de o noua investitie si mult mai multa munca si stres. De aceea, companii precum Solarx vin in sprijinul clientilor lor cu oferte personalizate pentru nevoile acestora. Pe langa kit-urile oferite de la firme de renume din domeniul panourilor fotovoltaice, precum Huawei, Fronius sau Solarwatt, acestia pot oferi configuratii speciale pentru orice client. Astfel, se evita orice fel de aproximare gresita iar munca nu trebuie facuta decat o data. Desigur, orice sistem poate suferi modificari daca necesarul de energie creste.

Nu in ultimul rand, firme care sunt specializate in oferirea de servicii pentru clientii interesati de utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice, ofera si monitorizarea on-line a sistemului odata pus in functiune. Acesta este poate unul dintre cele mai mari avantaje ale colaborarii cu astfel de firme. Pe langa faptul ca beneficiarul poate oricand sa vada daca sistemul functioneaza in parametrii normali, firma care asigura mentenanta sistemului poate fi imediat alertata in cazul in care exista orice fel de modificare in ciclul normal de functionare a acestuia.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

 • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
  Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
 • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.966)
  Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
 • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
  Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
 • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.056)
  De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
 • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.195)
  Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]