Care Sunt Cele Mai Mari Avantaje Ale Folosirii De Energie Regenerabila?

de | iun. 7, 2021 | Servicii

photo 1558449028 b53a39d100fc?ixlib=rb 1.2

Din ce in ce mai multi utilizatori, atat rezidentiali cat si industriali, cauta solutii pentru reducerea dependentei fata de energia produsa in mod traditional, folosind combustibili traditionali. De aceea se pune din ce in ce mai mult accent pe folosirea de energie regenerabila. Un foarte bun exemplu in acest sens este numarul in continua crestere a clientilor care folosesc panouri solare pentru casele, atelierele sau chiar micile lor afaceri.

Principalele Avantaje Pe Care Le Are Utilizarea De Energie Regenerabila

Problema utilizarii de combustibili fosili si a metodelor traditionale de producere a energiei este de foarte mult timp stiuta si reprezinta o amenintare cat se poate de serioasa la adresa mediului inconjurator dar si la adresa sanatatii umane. Cel mai mare dezavantaj al producerii de energie dupa metodele clasice este acela al poluarii pe care combustbilii folositi il produc. Arderea carbunelui sau a petrolului, spre exemplu, reprezinta unul din factorii care contribuie major la fenomenul de incalzire globala si la potentarea efectului de sera in anumite zone ale planetei. Insa si metodele de obtinere a acestor combustibili sunt extrem de periculoase atat pentru mediu cat si pentru sanatatea celor care lucreaza in astfel de industrii. Nu putine sunt exemplele in istorie in care au existat prabusiri de mine de carbuni, ca cea din Aberfan din 1966, sau scurgeri de petrol de pe platformele de foraj marin sau din vasele de transport, cum a fost cea a vasului Exxon Valdez din 1989. De aceea tot mai multe companii si consumatori privati si-au indreptat atentia spre solutii alternative de producere a energiei necesare multor sectoare ale industriei dar si a vietii domestice.

Una din cele mai mari avantaje ale folosirii de energie regenerabila este tocmai acela ca sursa exploatata are capacitatea de a se regenera poate chiar si la infinit. Energia solara, cea eoliana sau cea mareo-motrica sunt cele mai populare exemple de acest fel. Multumita progreselor facute in tehnologia exploatarii, inmagazinarii si distributiei de astfel de energie, tot mai multi operatori de pe piata, si chiar si entitati statale, au decis sa investeasca in aceste sisteme pentru a incerca sa elimine, sau macar sa limiteze, dependenta populatiei de combustibilii fosili si de metodele traditionale de producere a energiei. China, tara cu cele mai mari emisii de CO₂ din lume, este de asemenea si detinatoarea a trei din cele mai mari 10 parcuri de panouri fotovoltaice din lume. India este singura tara care are mai multe parcuri solare decat China in top 10, inclusiv Bhadla Solar Park, care este cel mai mare parc solar din lume, producand 2,245 MW pe o suprafata de 57 km².

Un alt mare avantaj pe care il are folosirea de energie regenerabila este ca nu reprezinta un risc atat de mare la adresa sanatatii umane a celor care sunt implicati in producerea ei. Combustibilii folositi de metodele traditionale de producere a energiei aveau o serie foarte larga de riscuri asociate, variand de la cele imediate, cum ar fi in cazul minerilor sau a celor care lucreaza in foraj, si ajungand pana la cele cu efecte in timp, cum ar fi cazul celor care se expun la radiatii sau la inhalarea sau ingerarea unor substante periculoase. Felul in care energia regenerabila este produsa permite ca personalul uman sa fie protejat mult mai bine si chiar redus numeric, evitandu-se astfel riscuri nenecesare si reducandu-se posibilitatea unor erori umane.

Ce Avantaje Are Un Consumator Domestic In Cazul Utilizarii De Energie Regenerabila?

Orice investitie in energie regenerabila poate parea destul de mare pentru un consumator mic, cum ar fi cazul unei gospodarii sau a unei scari de bloc. Insa avantajele utilizarii unei astfel de alternative sunt numeroase. Cel mai mare dintre ele ar fi acela al independentei fata de reteaua de distributie. Orice consumator poate deveni independent, ba chiar poate ajunge sa trimita energie inapoi in retea prin intermediul sistemului instalat. Astfel, costurile producerii energiei scad simtitor, utilizatorul putand ajunge sa fie complet autonom fata de restul celor racordati la reteaua de distributie.

Un alt mare avantaj a folosirii de energie regenerabila de catre micii consumatori este acela al reducerii nivelului de poluare prin scaderea emisiilor de CO₂. Desi poate parea utopic, odata ce numarul de utilizatori mici de energie renunta sa mai foloseasca energie produsa cu ajutorul combustibililor fosili si prin metode traditionale, cu atat va scadea cantitatea de dioxid de carbon produsa de catre complexurile energetice. De asemenea, desi in Romania energia electrica produsa din surse nucleare este de abia pe locul 3 cu o pondere de numai 17,3% din totalul de energie produsa la nivel national, alegerea unor surse regenerabile de catre mai multi consumatori mici ar rezulta intr-o productie mai mica a reziduurilor nucleare toxice pentru mediul inconjurator.

De Ce Tot Mai Multa Lume Alege Panouri Solare?

photo 1584276433286 8e64bebdc502?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb 1.2

In ultima perioada a existat o crestere a clientilor, mai ales a micilor consumatori, care aleg sa foloseasca panouri solare pentru gospodarii sau alte constructii. Aceasta solutie este una foarte avantajoasa atat din punct de vedere al costurilor legate de consumul de apa, cat si de toate celelalte aspecte legate de racordarea la reteaua comuna de distributie. In cazul instalarii unor astfel de panouri, costurile privind incalzirea apei sunt aproape in totalitate eliminate iar consumatorul nu mai trebuie sa cheltuie bani pentru o instalatie separata de incalzire si in unele cazuri chiar de termoficare.

Un alt avantaj al unor panouri solare este versatilitatea acestora. Desi astfel de panouri pot fi gasite in aproape orice zona a tarii, foarte multi clienti apeleaza la aceasta solutie in cazul unor proprietati aflate in zone izolate sau greu accesibile. In astfel de zone reteaua de distributie a apei este posibil sa nu fie tocmai dezvoltata. In astfel de situatii instalarea unor astfel de panouri face ca problemele asociate cu incalzirea apei pentru diverse treburi in gospodarie, spre exemplu, sa fie eliminata.

Inainte insa de achizitionarea si instalarea de panouri solare, trebuie tinut cont insa ca acestea nu produc altceva decat apa calda. Acestea folosesc caldura soarelui pentru a incalzi apa aflata intr-un rezervor si apoi o distribuie prin intermediul instalatiilor sanitare. Multi potentiali clienti ajung sa faca aceasta investitie fara a cunoaste toate detaliile ei si se asteapta ca instalarea unor astfel de panouri sa ii ajute si la producerea de energie electrica. Sistemele de panouri fotovoltaice sunt cu totul altceva, dar in acelasi timp sunt si ele o optiune cat se poate de viabila pentru aproape orice tip de consumator, indiferent de dimensiuni.

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.942)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.670)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.037)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.159)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]