Cum se ingrijeste corect o operatie pentru a nu ramane cu semne?

de | apr. 23, 2018 | Sanatate

Cand va intoarceti acasa dupa operatie, asigurati-va ca taietura facuta de chirurg nu se infecteaza. Familiarizati-va cu cateva reguli simple pentru a va ingriji de vindecarea corecta a ranii. Nu uitati sa folositi creme pentru operatii pentru ca procesul de vindecare sa fie mai rapid.

Cand se scoate bandajul?

Medicul va va oferi instructiuni exacte cu privire la momentul si modul de schimbare a acestuia. Pentru majoritatea ranilor bandajele se scot destul de repede, dar daca pastrati zona acoperita, aceasta poate ajuta la protejarea taieturii si se poate vindeca mai repede.  Daca pastrati un bandaj, schimbati-l in fiecare zi. Spalati-va bine mainile cu apa si sapun inainte si dupa. Din momentul in care rana este vindecata, se poate incepe utilizarea de crème postoperatorii speciale care se estompeze rapid cicatricile.

Cum se pastreaza zona curata?

Puteti curata pielea din jurul taieturii cu o carpa moale sau un tampon de tifon. Mai intai, inmuiati tesatura sau tifonul in apa cu sapun sau in apa oxigenata. Apoi, stergeti usor  pielea din jurul plagii.

Nu utilizati produse de curatare a pielii, sapunuri antibacteriene, alcool, iod sau peroxid. Ele pot afecta pielea si intarzie vindecarea. Singurele produse acceptate sunt creme pentru operatii speciale care sa va ajute sa eliminati semnele si cicatricile. Cand folositi creme postoperatorii, se recomanda sa cititi si prospectul, pentru ca sunt mai multe tipuri de astfel de lotiuni, si unele dintre ele pot contine plante pe care medicul vi le-a interzis.

Am voie sa fac baie si miscare cat timp operatia nu s-a vindecat?

In primele 24 de ore de la operatie nu udati zona. Deci, sariti o baie sau un dus in prima zi si evitati cat mai mult contactul cu apa. Retineti ca o operatie intretinuta si ingrijita corespunzator se va vindeca mai repede si, cu cat se vindeca mai repede, cu atat va este mai usor sa incepeti sa aplicati creme pentru operatii care sa va ajute sa eliminati semnele. Primele sase luni sunt cele mai importante cand vine vorba despre aplicare creme postoperatorii.

Nu puneti sapun sau alte produse de baie direct pe rana in timp ce se vindeca. Dupa ce faceti dus, stergeti usor zona cu un prosop curat.

Cel mai bine este sa evitati miscarea care afecteaza zona din jurul plagii. In acest fel, veti reduce riscul de a forta firele care formeaza cusatura ranii. Daca operatia este menajata pana in momentul in care se vindeca, va va fi mult mai usor ulterior sa scapati de semne cu o simpa aplicare de creme pentru operatii.

Medicul va va recomanda cata miscare sa faceti si va va spune ce nu aveti voie. Tot ce trebuie sa faceti este sa urmati instructiunile. In momentul in care operatia este vindecata, la putin timp dupa scoaterea firelor atunci cand este cazul, se aplica creme postoperatorii pentru ca cicatricea ramasa sa dispara. Este important sa nu uitati ca aceste creme se aplica si au cel mai mare efect in primele 6 luni.

Te-ar mai putea interesa si....

Ciclismul cand suferi de osteoartrita

Exercitiile fizice nu vor dauna articulatiilor atunci cand suferi de osteoartrita. Si da, aceasta afirmatie include mersul pe bicicleta. De fapt, chiar este recomandat sa mergi pe bicicleta in acest caz: ciclismul este un exercitiu cardiovascular grozav, care iti...

citește mai mult

Cele mai citite Articole

  • Ce este un magazin outlet de haine? (11.238)
    Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
  • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.956)
    Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
  • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.671)
    Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
  • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.054)
    De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
  • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.186)
    Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]