Care e diferenta intre comunicate, advertoriale si articole?

de | sept. 24, 2019 | Afaceri, Internet Marketing

Multi dintre noii antreprenori nu cunosc foarte bine anumiti termeni folositi in comunicarea scrisa, chiar si online. Astfel, ne-am gandit ca unele precizari ar putea ajuta proaspetii manageri sa se integreze mai usor in peisajul afacerilor si al comunicarii online, dar si sa stie ce se potriveste cel mai bine obiectivelor stabilite.

Comunicatele de presa

In trecut, erau folosite de companiile mari pentru a comunica schimbari in management, lansari de afaceri, produse, evenimente sau diverse actiuni ale companiei. In general, un comunicat de presa are o informatie cu valoare de stire, pentru ca aceasta sa se justifice a fi comunicata. Comunicatele erau adresate jurnalistilor de la diverse publicatii, care puteau sa preia informatia, daca era de interes, si sa o transforme intr-un material de presa.

Orice comunicat este insotit de datele de contact ale emitentului, astfel incat jurnalistii sa poata contacta reprezentantii companiei daca au nevoie de informatii suplimentare.

Dezvoltarea platformelor de comunicate de presa si aparitia blogurilor, a formatorilor de opinie si a influencerilor a facut ca emitentii sa nu mai vizeze doar jurnalistii, ci pe oricine poate transmite mai departe informatia. Astfel, jurnalistilor li se alatura bloggeri, vloggeri, care la randul lor pot sa disemineze informatia prin intermediul site-urilor proprii.

Advertorialele

Advertorialele sunt texte publicitare, care sunt realizate sub forma de materiale de presa: articol, interviu, etc. Este un material platit, realizat de catre jurnalistii unde se publica materialul sau de client, dar care ar trebui sa fie realizat astfel incat sa fie in ton cu publicatia unde apare. De ce? Pentru a fi mai bine primit si pentru a fi citit de catre vizitatorii site-ului unde e publicat.

Singura diferenta intre un material de presa si un advertorial ar trebui sa fie simplul fapt ca advertorialul e platit cu scopul de a face reclama unui produs ori serviciu sau unei companii ori persoane.

Cele mai eficiente advertoriale sunt cele numite „native”, adica acelea care nu se deosebesc prin structura si informatie de articolele obisnuite care se publica pe site-ul respectiv. Pentru un maximum de eficienta, acestea trebuie sa respecte regulile jurnalistice si sa trezeasca interesul cititorilor, dar si sa fie scrise in stilul publicatiei unde va aparea.

Articolele

Articolele reprezinta rezultatul muncii unor jurnalisti sau redactori, au valoare informativa si sunt interesante pentru cititori. Internetul abunda de site-uri de continut, care publica aceleasi stiri si articole. Insa, cele care vor reusi cu adevarat sa ofere valoare publicului larg vor avea cel mai mare succes.

Nu trebuie sa uitam niciodata ca ne adresam publicului si el decide ce va citi. Astfel, e absolut necesar sa luam in calcul gusturile publicului pe care il vizam si sa ii oferim ceea ce el ne cere. Dar trebuie sa facem asta tinand cont de regulile jurnalistice si de functiile si rolurile jurnalismului, care nu se rezuma la informare, comunicare si divertisment, ci se refera si la educarea publicului.

Sursa: Comunicate-PR.ro

Te-ar mai putea interesa si....

Cele mai citite Articole

 • Ce este un magazin outlet de haine? (11.237)
  Se intampla de multe ori sa auzim termenul de outlet si cu siguranta, candva, v-ati intrebat oare ce inseamna?
 • Cafeaua decofeinizata in timpul sarcinii si alaptarii (6.907)
  Desi s-au efectuat numeroase studii de-a lungul timpului, inca nu s-a putut ajunge la o conluzie referitoare la consumul de cafea decofeinizata in timpul sarcinii. Raspunsurile pe aceasta tema inca variaza de la caz la caz, unii specialisti recomand ca sa fie eliminata in totalitate cafeaua, indiferent de care este, altii sustinand ca nu e nici o […]
 • Top 5 chefi bucatari romani care au cucerit Europa (6.667)
  Suntem cu totii obisnuiti sa auzim des despre Chef Florin Dumitrescu, Catalin Scarlatescu si Chef Bontea de la TV, din emisiunile televizate in Romania. Poate ca pentru multi dintre oamenii care lucreaza in domeniu, aceste trei embleme reprezinta un punct de reper in aria culinara. Insa in afara de cei trei, exista multi alti bucatari […]
 • Trebuie sa incercati sedintele de remodelare prin impachetari cu tunel infrarosu (3.022)
  De ce aveti nevoie de impachetari cu tunel infrarosu? De ce? Pentru ca este singura metoda de a slabi prin incalzirea cu infrarosu cu dubla actiune de pe piata. S-a dovedit ca doar cateva sedinte de impachetari cu tunel infrarosu va va ajuta sa reduceti grasimea, sa scadeti in greutate, sa aratati si sa va […]
 • Cand schimbam uleiul de motor pentru ATV? (2.145)
  Un ATV, la fel ca si un autoturism, are nevoie de ingrijire constanta pentru a fi in parametrii de functionare. Chiar daca amandoua au un motor, un sistem de transmisie si puterea se transfera catre 4 roti care asigura mobilitatea, mentenanta acestora este radical diferita asa ca am dedicat acest articol pentru ATV-uri. Si nu […]