Una dintre cele mai importante componente ale bicicletei tale de munte sunt anvelopele. Daca vrei ca aceasta sa dea cel mai bun randament cand esti pe traseu trebuie sa te asiguri ca este echipata cu cele mai bune anvelope.

In general, cei care practica ciclismul de munte se orienteaza catre pneuri din materiale usoare si rezistente si care ofera o buna aderenta. De multe ori, ciclistii experimentati opteaza pentru mai multe seturi de anvelope pe care le schimba in functie de teren.

Dar nu oricine isi permite mai multe seturi de anvelope si nici nu e indicat sa faci asta daca nu esti ciclist profesionist. Dar cum alegi atunci cauciucurile potrivite din marea de modele disponibile pe piata? In cele ce urmeaza vei gasi cateva sfaturi generale care te vor ajuta sa iei cea mai buna decizie.

Materiale

In functie de cat esti dispus sa cheltuiesti, poti alege pneuri din materiale din cele mai diverse. Poti alege unele din cauciuc natural, cu straturi de kevlar si placute ceramice. Poti opta de asemenea pentru cauciucuri cu camera sau pentru cele tubulare, a caror montare trebuie facuta de un specialist.

In general, insa, trebuie sa tii cont ca anvelopele pentru biciclete de munte trebuie sa fie foarte usoare, dar sa asigure o buna aderenta in acelasi timp.

Alegerea pneurilor in functie de teren

In afara de materialele din care sunt confectionate, la alegerea pneurilor conteaza foarte mult si tipul de teren pe care urmeaza sa mergi cu bicicleta precum si stilul de ciclism practicat.

Astfel, pentru trasee cu teren solid, tare, poti sa optezi pentru pneuri mai inguste si cu o suprafata mai neteda. Pe de alta parte, daca pe traseu stii ca vei intalni si pietre sau diferite tipuri de roci, atunci mai indicat ar fi un cauciuc mai lat si mai fin decat in cazul anterior.

Daca traseul pe care obisnuiesti sa mergi este mai moale sau prafos atunci o idee buna ar fi sa alegi niste anvelope cu model iesit in relief astfel incat sa iti asigure aderenta necesara. Ai posibilitatea, de asemenea, sa alegi tipuri diferite de anvelope pentru roata din fata si cea din spate.

Si nu in cele din urma, daca traseul este plin de noroi, atunci nu ar trebui sa pleci in cursa fara niste anvelope inguste, special create pentru acest tip de teren. Fiind inguste, acestea vor strabate mai usor prin noroi si vor pune mai putina rezistenta la viraje.

In cazul in care obisnuiesti sa mergi pe mai multe tipuri de teren, dar nu ai resursele necesare sa achizitionezi anvelope speciale pentru fiecare situatie in parte, vestea buna este ca poti opta pentru un cauciuc ce poate fi folosit pe orice tip de teren. Important este sa te documentezi si sa le alegi pe cele mai bune, tinand cont de nevoile tale.