Un vechi complex megalitic din Spania, comparabil cu Stonehenge-ul Angliei, a aparut din senin intr-o zona unde apele se retrag din ce in ce mai mult. Cercetatorii cred insa ca in doua saptamani ar putea disparea din nou, pentru totdeauna, daca nu se intreprind actiuni de conservare a descoperirii in cel mai scurt timp.
Apele care se retrag intr-un rezervor din afara Peraleda de la Mata din Cáceres, campul Arañuelo, Spania, au dezvaluit o structura de piatra din epoca bronzului, care dateaza din al doilea si al treilea mileniu i.Hr. Templul pare a detine o functie ceremoniala. Avand o multime de gravuri pe pereti si o gama vasta de resturi arheologice, cercetatorii considera ca templul a fost dedicat unor zei antici.
Aceasta vasta colectie contine 144 de pietre megalitice in picioare, cu o camera ovala de cinci metri in diametru, cu un coridor de acces de 21 de metri lungime. Templul este cunoscut sub numele de „Dolmen de Guadalperal”, iar arheologii spun ca a fost deteriorat de soldatii romani acum doua milenii.
Situl a fost neglijat pana in anii 1920, cand Hugo Obermaier, un preot si arheolog german, a dedicat doi ani sapaturilor si descoperirilor. Comorile ramase au fost trimise inapoi in Germania, unde au fost expuse intr-un muzeu din Munchen. Situl a fost scufundat dupa ce a fost construit un baraj in 1963 in perioada franco-creatoare pentru a crea un nou rezervor de apa in zona.
Salvarea uneia dintre cele mai vechi harti din lume
Poate cel mai interesant aspect dintre toate acestea este faptul ca „Stonehenge-ul spaniol ascunde un menhir cu o posibila harta milenara a Tagusului”, care cred specialistii ca ar putea fi „una dintre cele mai vechi harti din lume”. dar aceasta constatare nu este inca confirmata de Consiliul de administratie din zona si de catre Guvern.
Daca monumentul megalitic, care a fost ridicat in urma cu aproximativ 4.000-5.000 de ani, cu gravura sa ondulata alungita, corespunde intr-adevar cu trecerea raului Tagus prin acea zona, reporterii spanioli spun ca ar fi o descoperire a „relevantei istorice incalculabile” a poporului spaniol in lumea antica.
Castaño, unul din specialistii care se ocupa acum de sit, a adunat o schita a hartii posibile a menhirului din raul Tagus pre-rezervor, iar asemanarea este intr-adevar remarcabila, sugerand ca ar putea avea dreptate si ca liniile de pe piatra sculptata ar putea fi intr-adevar mult, mult mai mult decat intamplatoare.
Daca totusi gravurile de pe acestie pereti reprezinta cea mai veche harta din lume, numai timpul va putea spune. Cercetatorii s-au asigurat ca vor actiona si vor afla mai multe despre acest templu si despre misterele ascunse de el, urmand sa ajunga la o concluzie in momentul in care au suficiente date.
Comentarii Recente