Daca ai in vedere achizitionarea unei biciclete de munte in viitorul apropiat, trebuie sa tii cont de cateva aspecte pe care aceasta trebuie sa le indeplineasca, in functie de tipul de mountain biking pe care il practici.

Desi se numesc biciclete de munte, nu toti ciclistii folosesc acest model de bicicleta pentru a merge pe trasee montane. Unii le folosesc pentru trasee in afara orasului, de dificultate medie, in timp ce altii merg cu ele doar prin oras sau pe trasee de o dificultate scazuta.

Asadar, atunci cand trebuie sa te hotarasti cu privire la un anumit tip de mountain bike, nu uita sa tii cont si de traseele pe care le vei parcurge cu aceasta. In functie de asta va trebui sa alegi tipul de furca, anvelopele si saua.

1. Saua

De obicei seile destinate acestui tip de bicicleta nu sunt foarte moi si sunt construite in asa fel incat sa iti asigure suportul de care ai nevoie cand parcurgi un traseu accidentat.

Daca nu ai de gand sa mergi pe un astfel de traseu, ci sa te bucuri mai degraba de o plimbare relaxanta (pare un non sens, dar multe persoane isi cumpara MTB-uri chiar daca nu merg pe trasee de munte, fiind de parere ca o astfel de bicicleta este mai stabila si mai confortabila chiar si pentru deplasarile zilnice din oras), atunci mai bine ar fi sa te orientezi catre o sa mai moale.

De asemenea, trebuie sa stii ca poti sa schimbi oricand saua daca aceasta nu te mai multumeste ori daca vrei sa iti schimbi stilul de pedalat.

2. Anvelopele

Aici lucrurile sunt mult mai serioase, in principal pentru ca anvelopele sunt mult mai costisitoare decat alte piese, cum ar fi saua, de exemplu. Asadar, pentru ca nu le poti schimba dupa cum bate vantul (daca nu cumva iti permiti asta), ar fi ideal sa fii foarte hotarat in ceea ce priveste stilul de ciclism practicat.

Daca vei merge pe trasee montane, alege anvelope mai late, rezistente si care sa iti ofere o aderenta mai buna. Daca vei alege doar traseele simple, te poti orienta si catre cauciucuri un pic mai ieftine, mai inguste, mai potrivite pentru oras.

3. Furca

Pe piata exista mai multe tipuri de furci pentru bicicletele de munte. In general, chiar daca nu mergi pe trasee dificile, ar trebui sa te orientezi catre o furca cu amortizor. O bicicleta dotata cu o furca cu amortizor este mai confortabil de „condus”, asa ca mai bine sa fii pregatit in eventualitatea in care vei dori la un moment dat sa mergi intr-o cursa off road, de exemplu. Dar furca cu suspensie este foarte utila si atunci cand mergi pe asfalt, daca acesta arata ca dupa bombardament.